Секции

29 March 2024 09:54

Иновативен подход при обучението по математика, география и електротехника в ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот

Със своя проект „Интерактивно знание за мен” Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов” в гр. Сопот бе избрана за участие в програмата „Знания за успех“, реализирана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на SAP Labs България.

Във фейсбук страницата си от професионалната гимназия споделят: Създадохме нова визия на кабинет 1309 по математика с обособени кътове за работа по групи. Преобразихме пасивните пространства в жива, творческа среда. Кабинетът се превърна в любимо място на учениците, в което те свободно представят свои идеи и техники за решаване на математически задачи.

Монтирахме HD LED дисплей в кабинета по математика, който има връзка с лаптоп или мобилно устройство с разработен електронен ресурс за учебния час и който осигурява лесен достъп както на учителя, така и на учениците.

Монтиран мултимедиен проектор е възможната за момента алтернатива за интерактивен учебен процес в кабинета по география и икономика.

Проведе се обучение на преподаватели от различни предметни области за работа с продукта, с който са разработени електронните варианти на учебниците по новите учебни програми.

Работните срещи на всяка група бяха истинско предизвикателство за учениците. Създаването на урочна единица с участието на ученик улесни учителя да пресъздаде учебното съдържание в достъпна и разбираема форма, направи упражненията и домашната работа по-ефективни и полезни. Родиха се много нови идеи за организация на учебния процес.

Учителите, които са обучени и работили по проекта проведоха комбинирани открити уроци пред публика. Родители и ученици споделиха своето задоволство от направените промени в кабинета по математика. Те изразиха желание да преобразим и други учебни кабинети по този модел.

Чрез проекта „Интерактивно знание за мен“ се дава възможност на учениците да бъдат креативни и иновативни при решаване на комплексни задачи; да развият или изградят интереса си към технологиите и науките, получавайки основни знания чрез разработване от тях самите на електронни материали и уроци в различни предметни области.

Създадените условия за работа ни вдъхновиха за нови творчески планове и идеи за новаторство в учебния процес. Работата по реализиране на идеите, заложени в проекта ще продължи и през следващата учебна година. През тази учебна година поставихме само началото на нов подход към учебния процес. Амбициите ни не спират до тук. Предстои ни още работа в тази насока.

Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов” е била и винаги ще бъде училище, отворено към иновациите в областта на образованието и науката.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче