Секции

26 April 2024 00:11

Ваня Велкова: Изложбата в Карлово посвещавам на Васил Левски и Христо Проданов – българи върхове

Моите носии са живи. Познавам историята на всеки костюм. В него е отразена богатата българска душевност. Образците на българското изкуство ни отреждат към корена, към рода. Носиите, от различни краища на страната, подредени в изложбата са от края на 19 и началото на 20 век. Изложбата в Карлово посвещавам на Васил Левски и Христо Проданов – двама забележителни българи. Те са българи върхове, каза при откриването на изложбата в Бухаловия хан д-р Ваня Велкова, която представя своя колекция от автентични български носии и накити под надслов „От раклата на прабаба“.

На откриването на изложбата на 5 юли присъства народният представител Веска Ненчева, която поздрави Ваня Велкова за омагьосващата красота на носиите и желанието на колекционера българското да остане в сърцата. Нека всеки доведе своето дете и внуче в този самобитен свят, призова Веска Ненчева.

Изложбата откри заместник-кмета на Община Карлово Антон Минев, който подчерта, че тази изложба е символ на българското и на непреходността.

Поздравителен адрес прочете Иванка Славчева от Държавната агенция за българите в чужбина. Тя връчи грамота на Ваня Велкова за съществен принос в съхраняване на родовата памет на българите. Славчева благодари от името на председателя на Агенцията Петър Харалампиев на Ваня Велкова, на Община Карлово и организаторите на изложбата за доброто домакинство.

Имаше поздравителни адреси от национален форум „Брод за България“ и алпиниста Иван Кожухаров-майстор на спорта.

Доц. Сандю Бешев – автор на книга за Христо Проданов и българския алпинизъм поздрави Ваня Велкова и сподели с любов за Карлово: „Карлово е гнездо на алпинисти. Христо Проданов има рекорден брой изкачвания на върхове над 7 хил. м – 12 изкачвания. Той поставя началото на хималаизма с покоряването на връх „Лхотце“. Българският алпинизъм щеше да закъснее с 20 години, ако Христо не беше изкачил този хималайски връх. Знам, че Карлово има двама алпинисти, покорили Еверест – Христо Проданов и Мариана Проданова.“

Мита Тоскова от Момина баня, която е дарила за изложбата носии от 1870 г. от своите прабаба и дядо лично приветства Ваня Велкова.

Откриването на изложбата бе съпътствано от богата фолклорна програма с участието на танцьорките от състав „Балкански рози“, ученици от СУ „Христо Проданов“ – Никол Гаджева, Габриела Гънчева и Снежана Пеева от СУ „Васил Левски“, народни танци и песни от с. Васил Левски и гр. Баня, народни песни от Зорница Чавгова и Димитрина Паунска от Хисар.

Докторантът по психология д-р Ваня Велкова е носител на приза „Жена на годината за 2016–та“ на Държавната агенция за българите в чужбина. Тя живее с Берлин и се занимава с преподавателска и журналистическа дейност. Носител е на много отличия и награди. Нейни изложби са открити в родния Пловдив, София, Берн-Швейцария, Богота – Колумбия, Берлин – Германия.

Изложбата в Бухаловия хан в Карлово ще продължи до 25 юли.

/Снимки от събитието ще намерите в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче