Секции

23 February 2019 14:39

Министър-председателят на Китай Ли Къцян е на четиридневно посещение в София

Министър-председателят на Китай Ли Къцян е на четиридневно официално посещение в София. Снощи той беше приветстван в резиденция Бояна от премиера Бойко Борисов.

На работна вечеря в двамата обсъдиха развитието на отношенията между България и Китай и възможностите за допълнително активизиране на търговско-икономическото сътрудничество по време. Официалната церемония по посрещането на китайския премиер Ли Къцян от Бойко Борисов ще се проведе по-късно днес. В Министерския съвет двамата ще проведат разговор на четири очи, последван от пленарни разговори.

Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

Участие във форума са потвърдили 200 китайски компании и 600 бизнесмени от Централна и Източна Европа. За Пекин форматът „16+1“ е и шанс за активизиране на икономическото сътрудничество в инфраструктурния сектор. Форматът е и част от политиката на китайското правителство, известна като „Един пояс, един път“. Пекин е готов да насърчи своите компании да инвестират в България, да участват в строителството на инфраструктурата и да опрости процедурите за обмена на персонал и в туризма.

Българската банка за развитие ще бъде активен участник в програмата на Седмата годишна среща 16+1. Сред участниците ще бъдат директори и висши служители на 14 банки, членуващи в Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа. На срещите в НДК ще бъдат подписани програма за сътрудничество за периода 2018-2020г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Купуват ли си нездравословна храна Вашите деца?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче