Секции

26 April 2024 02:09

Карлово днес посреща певчески състави от цялата страна по повод 181 години от рождението на Апостола

В Карлово се провежда за 27-ми пореден път събор на художествената самодейност на пенсионерските клубове от страната, по повод 181 години от рождението на Васил Левски. Надпяването няма конкурсен характер. В него участват над 440 музиканти и певци, организирани в 32 състава от всички краища на България. Групите се явяват с патриотични, възрожденски и родолюбиви песни както и с автентични народни песни – обработени и акапелни.

Съборът бе официално открит от заместник-кмета на община Карлово Данка Зидарова-Люртова. Тя поздрави участниците в самодейните колективи, дошли в родния град на Васил Левски, и им благодари за ентусиазма, с който пазят българските традиции и дух.

Атанас Пимпилов – председател на Общинската организация на пенсионерите в Карлово и общински съветник, пожела здраве и успех на всички състави, които ще участват в събора. Той поясни, че в община Карлово има 26 пенсионерски клуба с 3 хиляди членове. 20 певчески групи ще участват в събора надпяване от общината. А останалите изпълнители са от Разград, Севлиево, Павел баня, Велинград ще участва с 4 състава, Сопот, Хисар и други.

Сатоми, японката, която живее в с. Каравелово от години, каза, че днес има 3 участия на сцена. Тя ще пее на български език песните „Хубава си моя горо“, „Къде си вярна ти любов народна“ и „Майце си“ със състав „Детелина“, други патриотични песни с читалищен състав, а вечерта ще има участие със стари градски песни на тържество в Сопот по повод 168 години от рождението на Иван Вазов. Сатоми, която говори добре български, допълни, че ще се преоблича 3 пъти с различни костюми за различните изпълнения и беше щастлива, че това се случва. С нея беше и приятелката й Христина Чонова, облечена в каравеловска носия.

Групите от Хисар са 3 – женска фолклорна, мъжка фолклорна и смесена. Техният ръководител и музикантът Димитър Генчев, разказаха, че съставите се явяват за 4-та поредна година на този традиционен събор.

Всички колективи ще бъдат удостоени с грамоти от Община Карлово за участие в 27–мия събор на художествената самодейност на пенсионерските клубове по повод 181 години от рождението на Васил Левски.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче