Секции

23 September 2018 11:52

Проф.Боян Биолчев е тазгодишният носител на Вазовата награда

Тазгоднишният носител на Вазовата награда е проф. Боян Биолчев. Наградата му бе връчена на тържествена церемония на 8 юли вечерта. Събитието бе кулминация на Вазовите празници по повод 168 години от рождението на Патриарха на българската литература.

Церемонията се състоя на площада в Сопот, на който се издига паметникът на Вазов. В словото си проф. Биолчев каза: "Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото на този град в духовността на българина. И в тази атмосфера човекът, който е роден и израснал тук, е Патриархът на българската литература. Тук Вазов е изградил своето слово, своята любов към България, които вгради в своето творчество. Това значи, че Сопот представлява храм на културата."

Наградата му бе връчена от заместник-министъра на културата Румен Димитров. Преди това в къща-музей „Иван Вазов” се състоя традиционната среща на носителя на Вазовата награда с граждани на Сопот и ценители на неговото творчество. По традиция проф. Боян Биолчев засади дръвче в градината на носителите на Вазовата награда.

Вазовата награда е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата като израз на признание към паметта на Патриарха на българската литература и се връчва ежегодно в началото на юли навръх рождения му ден – 9 юли.

Призът е бюст на патриарха на българската литература Иван Вазов, изработен от скулпторката Нина Канарова.

На тържествата присъстваха много гости и граждани на Сопот. Сред тях бе и бившият президент Георги Първанов, който получи от кмета на Сопот почетно отличие.

В навечерието на 3 март - Националният празник на България, Карлово Тв излъчи материала "Проф. Боян Биолчев: „Чичовци“ дава нови варианти и дълбочини на собственото ми въображение". Можете да го гледате отново във видеото.

/Източник снимка:zarata.info/

Днес Ви питаме:

Готови ли сте за новата учебна година?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн