Секции

16 April 2024 12:20

Проф.Боян Биолчев е тазгодишният носител на Вазовата награда

Тазгоднишният носител на Вазовата награда е проф. Боян Биолчев. Наградата му бе връчена на тържествена церемония на 8 юли вечерта. Събитието бе кулминация на Вазовите празници по повод 168 години от рождението на Патриарха на българската литература.

Церемонията се състоя на площада в Сопот, на който се издига паметникът на Вазов. В словото си проф. Биолчев каза: "Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото на този град в духовността на българина. И в тази атмосфера човекът, който е роден и израснал тук, е Патриархът на българската литература. Тук Вазов е изградил своето слово, своята любов към България, които вгради в своето творчество. Това значи, че Сопот представлява храм на културата."

Наградата му бе връчена от заместник-министъра на културата Румен Димитров. Преди това в къща-музей „Иван Вазов” се състоя традиционната среща на носителя на Вазовата награда с граждани на Сопот и ценители на неговото творчество. По традиция проф. Боян Биолчев засади дръвче в градината на носителите на Вазовата награда.

Вазовата награда е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата като израз на признание към паметта на Патриарха на българската литература и се връчва ежегодно в началото на юли навръх рождения му ден – 9 юли.

Призът е бюст на патриарха на българската литература Иван Вазов, изработен от скулпторката Нина Канарова.

На тържествата присъстваха много гости и граждани на Сопот. Сред тях бе и бившият президент Георги Първанов, който получи от кмета на Сопот почетно отличие.

В навечерието на 3 март - Националният празник на България, Карлово Тв излъчи материала "Проф. Боян Биолчев: „Чичовци“ дава нови варианти и дълбочини на собственото ми въображение". Можете да го гледате отново във видеото.

/Източник снимка:zarata.info/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче