Секции

16 April 2024 12:49

Представители на три поколения ще участват в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“

Всяка година, по традиция, карловска група участва в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. Походниците тръгват от различни населени места, минават по маршрут, по който Левски е вървял. Туристите от Карлово потеглят рано сутринта на 13 юли с автобус до м. Беклемето в Стара планина. Маршрутът им минава през хижите „Козя стена“, „Дерменка“, „Добрила“, „Васил Левски“ и „Хубавец“. На 17 вечерта групата ще пристигне в Карлово. По традиция участниците се изпращат от членове на местния комитет „Васил Левски“. Задължителен атрибут е знамето на Карлово.

Организатор на карловския лъч от похода е инж. Васил Чардаклиев, родственик на Васил Левски. Тази година негов помощник е арх. Божидар Крушевски.

Националният поход през 2018 г. се организира за 24-ти пореден път и в него са се включили над 200 човека на различни възрасти: от ветерани, над 70 години, до най-малките участници, деца на 3 и 10 годинки. Основателите - карловецът Васил Чардаклиев и Васил Копчев от Плевен са силата и вдъхновението на участниците, които стават все повече.

Групите са от градовете Плевен, Карлово, София, Никопол, Видин и други. Участниците са разпределени в 7 лъча. Единият от тях ще има екстремни преходи по 7-8 часа дневно. Традиционен е лъчът на „Ветераните“ – включилите се в него имат поне по 3 прехода и са представители на 3 поколения от семейство, доказващи приемствеността в инициативата.

Участниците от различните лъчове ще се съберат в Карлово на 18 юли. Там на площад „20 юли“ ще бъдат официално посрещнати, след което ще се включат в Народния събор, посветен на 181 години от рождението на Васил Левски и Празника на град Карлово.

/Снимка: bnr.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче