Секции

26 April 2024 18:33

Районната здравноосигурителна каса в Пловдив отказа да подпише договор за 12 клинични пътеки, по които работи акушеро-гинекологично отделение в карловската болница

Със заповед на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив се отказва да се подпише договор за 12 клинични пътеки за карловската болница, по които работи нейното акушеро-гинекологично отделение – информираха днес на нарочна пресконференция председателят на ОбС на БСП и на групата съветници в местния парламент Манол Манолов и народният представител Веска Ненчева.

По думите на Манолов, молбата е за 12 клинични пътеки, отказът е за всички тях с обяснението, че няма достатъчно анестезиолози. „Тази заповед е от 19 юни 2018 година - денят след избора на управителя на болницата, по молба на карловската болница, подадена на 24 април 2018 година, и е получена в МБАЛ“Д-р Киро Попов“ с входящ номер от 5 юли. На практика болницата получава заповедта след изтичане на 14-дневния срок за обжалването й.“ В оповестения документ се казва още „С писмо изх.№ ... на РЗОК -Пловдив, е представено становище на Директора на РЗОК-Пловдив до Председателя на НС на НЗОК, относно молба от Управителя на МБАЛ "Д-р Киро Попов" Карлово ЕООД с наш вх. № ... за прилагане на условието по чл. 260 ал.3 от НРД 2018г. във връзка с недостатъчен брой анестезиолози на пълен работен ден в лечебното заведение. По гореспоменатата молба на Управителя на МБАЛ“Д-р Киро Попов“-Карлово към 19.06.2018г. няма становище от председателя на НС на НЗОК.“, затова според БСП това е еднолично решение на директора на РЗОК-Пловдив.

Манолов и Ненчева бяха категорични, че целенасочено през последните години се работи за това болницата в Карлово да я няма, а тя обслужва жителите на 7 общини. От БСП се обръщат към всички политически партии и към гражданското общество с апел „трябва да си обединим усилията и да помогнем болницата да си стъпи на крака, защото нямаме право да допуснем нейното унищожаване.“ Председателят на БСП в Карлово припомни и казуса с Медико-техническата лаборатория, която с решение на Общинския съвет преди месец е била закрита, а два месеца преди това нейният финансов отчет е бил приет с гласовете на мнозинството. Според Манолов такива проблеми ще има и в Медицински център I. За народния представител Веска Ненчева отказването на клиничните пътеки е сигнал за закриване на АГ отделението в Карлово. Тя заяви още: „Ако ние, всички жители на общините, които се обслужват от тази болница, не предприемем някакви действия, това означава, че сме съгласни с предстоящото закриване на болницата.“ Ненчева е запознала със ситуацията ръководството на парламентарната група на БСП и ще се постараят да има полезна реакция по казуса, но констатира „в момента в АГ отделението има над 155 раждания, затова логични са въпросите: Какво се случва с майките, които трябва да раждат децата си тук - в района?; Какво се случва с жените, които имат нужда от грижи преди да родят децата си?; Какво се случва с жените, на които трябва да бъдат извършени други гинекологични манипулации? Обяснението, което се дава в публичното пространство, че всичко може да се случва на 60 километра от Карлово е нечовешко и е безотговорно като начин на мислене от когото и да било.“

От БСП апелират кметът на община Карлово да изпълни решение на Общинския съвет от преди две години за подпомагане на болницата.

Междувременно стана ясно, че карловската болница има подписан договор с НЗОК от 1 юни.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче