Секции

23 September 2018 10:56

Районната здравноосигурителна каса в Пловдив отказа да подпише договор за 12 клинични пътеки, по които работи акушеро-гинекологично отделение в карловската болница

Със заповед на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив се отказва да се подпише договор за 12 клинични пътеки за карловската болница, по които работи нейното акушеро-гинекологично отделение – информираха днес на нарочна пресконференция председателят на ОбС на БСП и на групата съветници в местния парламент Манол Манолов и народният представител Веска Ненчева.

По думите на Манолов, молбата е за 12 клинични пътеки, отказът е за всички тях с обяснението, че няма достатъчно анестезиолози. „Тази заповед е от 19 юни 2018 година - денят след избора на управителя на болницата, по молба на карловската болница, подадена на 24 април 2018 година, и е получена в МБАЛ“Д-р Киро Попов“ с входящ номер от 5 юли. На практика болницата получава заповедта след изтичане на 14-дневния срок за обжалването й.“ В оповестения документ се казва още „С писмо изх.№ ... на РЗОК -Пловдив, е представено становище на Директора на РЗОК-Пловдив до Председателя на НС на НЗОК, относно молба от Управителя на МБАЛ "Д-р Киро Попов" Карлово ЕООД с наш вх. № ... за прилагане на условието по чл. 260 ал.3 от НРД 2018г. във връзка с недостатъчен брой анестезиолози на пълен работен ден в лечебното заведение. По гореспоменатата молба на Управителя на МБАЛ“Д-р Киро Попов“-Карлово към 19.06.2018г. няма становище от председателя на НС на НЗОК.“, затова според БСП това е еднолично решение на директора на РЗОК-Пловдив.

Манолов и Ненчева бяха категорични, че целенасочено през последните години се работи за това болницата в Карлово да я няма, а тя обслужва жителите на 7 общини. От БСП се обръщат към всички политически партии и към гражданското общество с апел „трябва да си обединим усилията и да помогнем болницата да си стъпи на крака, защото нямаме право да допуснем нейното унищожаване.“ Председателят на БСП в Карлово припомни и казуса с Медико-техническата лаборатория, която с решение на Общинския съвет преди месец е била закрита, а два месеца преди това нейният финансов отчет е бил приет с гласовете на мнозинството. Според Манолов такива проблеми ще има и в Медицински център I. За народния представител Веска Ненчева отказването на клиничните пътеки е сигнал за закриване на АГ отделението в Карлово. Тя заяви още: „Ако ние, всички жители на общините, които се обслужват от тази болница, не предприемем някакви действия, това означава, че сме съгласни с предстоящото закриване на болницата.“ Ненчева е запознала със ситуацията ръководството на парламентарната група на БСП и ще се постараят да има полезна реакция по казуса, но констатира „в момента в АГ отделението има над 155 раждания, затова логични са въпросите: Какво се случва с майките, които трябва да раждат децата си тук - в района?; Какво се случва с жените, които имат нужда от грижи преди да родят децата си?; Какво се случва с жените, на които трябва да бъдат извършени други гинекологични манипулации? Обяснението, което се дава в публичното пространство, че всичко може да се случва на 60 километра от Карлово е нечовешко и е безотговорно като начин на мислене от когото и да било.“

От БСП апелират кметът на община Карлово да изпълни решение на Общинския съвет от преди две години за подпомагане на болницата.

Междувременно стана ясно, че карловската болница има подписан договор с НЗОК от 1 юни.

Днес Ви питаме:

Готови ли сте за новата учебна година?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Понякога да си добре възпитан означава просто да търпиш лошото възпитание на другите.


Хорас Джексън Браун