Секции

25 April 2024 14:54

Карлово ще отбележи 181 години от рождението на Васил Левски

Кулминацията на 27-я Народен събор и Празник на Карлово, по повод 181 години от рождението на Васил Левски, е на 17 и 18 юли. На 17 юли, вторник от 11:00 ч., ще бъде открита изложбата „Издания за Васил Левски” от фонда на Историческия музей и Национален музей „Васил Левски“. Ценните издания са подредена в Историческия музей в Карлово.

Същият ден от 19:30 ч., на площад „20-ти юли“ традиционно ще се състои церемонията по връчване на Наградата на Карлово. От 20:00 ч., на площада започва празничен концерт с участието на Биг бенда на Българското национално радио с диригент Антони Дончев. А в 21:00 ч., ансамбъл „Българе“ ще представи тематичен спектакъл, посветен на Васил Левски.

На следващия ден, 18 юли 2018 г. /сряда/, от 9:00 ч., в храм „Св. Николай“ ще има тържествена Света литургия. Обичайно, от 10:00 ч., в двора на храм „Св. Николай“ ще бъдат положени цветя на гроба на майката на Васил Левски.

От гроба на Гина Кунчева тръгва литийно шествие по улиците „Александър Стамболийски“ и „Генерал Гурко“, което ще се установи на площад „20-ти юли“. В 10:30 ч. там ще се състои тържествен ритуал по издигане на националния флаг и знамето на Карлово. Ще има молебен за благоденствието на града, на жителите му и гостите. На площада традиционно ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски”.

В 11:15 ч. в Национален музей „Васил Левски“ ще се състои литературно-музикална програма с участието на състав „Карловойс“ и откриване изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ на Регионален исторически музей – Варна, Исторически музей Карлово и Национален музей „Васил Левски“.

Следобед в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово ще има литературен салон, с начало от 16:00 часа. На него традиционно ще бъдат представени излезлите книги за Васил Левски през последната година. Един час по-късно, от 17:00 ч., на площад „20-ти юли“ ще бъде изнесен концерт от художествените състави на запасните офицери.

В 20:20 ч., от Национален музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.

От 21:00 часа на площад „Васил Левски“ е тържественият митинг-заря с полагане на венец на славата, на венци и цветя от държавни и местни институции, гости и граждани. Празникът ще завърши с илюминации.

Съорганизатори на Община Карлово в тържествата са: НМ „Васил Левски“, Комитет „Васил Левски“ – Карлово, Фондация „Васил Левски“, НЧ „Васил Левски – 1861г.“, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Военен клуб – Карлово, Общинска организация „Васил Левски“ на СОСЗР – Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче