Секции

24 April 2024 23:58

Парламентът диференцира добавките за хората с увреждания

Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.

До спешната промяна в закона се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания в Правилника за прилагане на закона. Поправките в закона касаят близо половин милион души в страната. С промените в закона се въведе и определянето на базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, като месечната добавка за транспортни услуги в размер на 15 процента се запазва. Също така се запазва месечната добавка за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 процента от гарантирания минимален доход.

С приетите поправки се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания, които получават социални добавки, а също така се осигури и непрекъсваемост на получаваните до този момент месечни добавки с оглед на създадения правен вакуум. Законодателните промени влизат в сила със задна дата от 12 юни.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Погледни назад, къде си бил, за да разбереш накъде отиваш.


Малка книжка с Мъдри отговори на въпроси от живота