Секции

28 March 2024 15:12

Кампания за достойни условия и заплащане на нощния труд провежда Синдикален Регионален съюз „Подкрепа“

Под надслов „За достойни условия и заплащане на нощния труд“ тече кампания, организирана от Конфедерацията на труда „Подкрепа“. В тази връзка Регионалният съюз в Карлово организира подписка, в която до този момент, има събрани 1162 подписа от синдикалните секции в общините Карлово и Сопот. При желание за подкрепа всеки може да се включи в подписката, като посети офиса на Синдикалния Регионален съюз „Подкрепа“, северно от площад „20 юли“ – Площакова къща, в работните дни от понеделник до петък.

У нас нощен труд упражняват над 400 000 души. Проблемите на работещите са физиологични, здравни и социални. Естеството на нощната работа води до умора, повишаване на заболеваемостта. По време на нощна смяна има повече инциденти, трудови злополуки и текучество на кадри. Други отрицателни тенденции са социалната изолация, повишаване честотата на разводите, търсене на работа в чужбина.

Осигуряването на добри условия на труд е важен проблем при сменната и нощна работа. Умората при нощен труд е много по-голяма. В повечето случаи работата изисква поддържане на вниманието за дълъг период от време. Целта на подписката е да се ограничи нощната работа и да се повиши заплащането, което от 10 – 11 години остава непроменено.

Целите на кампанията са заплащането на нощния труд да бъде определен процент от минималната работна заплата за страната; не по-малко от 0,5% /2, 55 лева/ за час. За една нощна смяна заплащането да е 17,85 лв. Да има компенсация за особено вредния нощен труд. Кампанията изисква работодателите да прилагат нощен труд само при крайна необходимост.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Не забравяй, че дори и да не помниш какво си правил предната вечер, винаги ще се намери приятел с камера, който да ти напомни за нещата, които не е трябвало да правиш.