Секции

24 April 2024 13:30

Карлово: Представят изложба с издания за Васил Левски от фондовете на музеите в града

По повод 181 от рождението на Васил Левски, Община Карлово, местния Исторически музей и НМ“Васил Левски“ представят изложба „Издания за Васил Левски от фондовете на двата музея".

Изложбата включва ценни издания, едни от най-стойностните изследвания на български и чуждестранни историци, посветени на живота, рода и делото на безсмъртния Апостол на свободата. Голяма част от представените книги са първи издания, преиздавани неколкократно. Те и до днес се цитират и четат, защото са основополагащи научни трудове в цялата историопис за жизнения път, идеите, революционната дейност на Васил Левски. Те са и "горещи" моменти в дискусиите в сблъсъка на отстояване на личните мнения в мъчителния творчески процес на търсене на истината. За някои от авторите- заслужили български историци, това са най-значимите им изследвания и книги, писани от тях. Книги, които остават с голяма и непреходна стойност, свидетелства за нестихващия интерес, преклонение и почит към личността на Апостола.

Откриването на изложбата ще бъде на 17 юли, вторник, от 11 часа в Исторически музей – Карлово. За тогава е насрочено награждаване на участниците в маршрутите „Паметни места за Апостола в родния град" и „Последните стъпки на Апостола в Карлово".

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче