Секции

23 April 2024 10:43

Художникът Петър Николов е носител на тазгодишната Награда на Карлово(видео)

На официална церемония, състояла се на площад "20-ти юли", кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи престижната Награда на Карлово – статуетка, на художника Петър Николов.

Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. През 2018 година отбелязваме неговия достоен 90-годишен юбилей. Петър Николов завършва СУ“Свети Климент Охридски“ в специалност „Българска филология“. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия. Карлово и карловските дворове са основна тема в цялостното творчество на художника. През годините организира множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2016 година Петър Николов прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното му село Климент.

По време на церемонията Петър Николов дари като жест на признателност към Карлово на Общинската художествена галерия картината „Васил Левски и Ангел Кънчев Караивановия хан“.

За носител на наградата на Карлово бяха номинирани още Димитър Бакърджиев – художник, и Мария Ганчева Сюпюрдекова – фотограф. Те получиха грамоти и цветя от кмета на община Карлово.

Тази награда се присъжда ежегодно в навечерието на 18 юли – рождената дата на Васил Левски и празник на Карлово, за значителен принос в обществения и културен живот, за постижения в областта на науката и изкуството. Наградата е пластика на Богинята на Карлово, изработена от карловския художник Димитър Бакърджиев.

Водеща на церемонията бе актрисата Силвия Лулчева, а за празничното настроение допринесоха изпълненията на Биг Бенда на Българското национално радио и ансамбъл „Българе“.

/Снимки от събитието са поместени в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче