Секции

28 March 2024 14:19

Карлово чества тържествено 181 години от рождението на Левски (видео)

С тържествен митинг-заря в Карлово бе отбелязана 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Честването започна с посрещането на знамето на карловския революционен комитет на площад „Васил Левски“. След това бригадният генерал на карловския гарнизон прие почетния строй на представителни части на Българската армия.

„Нашата история е като пъстра мозайка. Без Карлово тя няма да е завършена“- каза в тържественото си слово общинският кмет д-р Емил Кабаиванов. „Карлово заема своето историческо място и в историята на българското Възраждане и националната революция. Карлово даде личности. Карлово даде най-големият – Апостолът на българската свобода.“ Кметът подчерта, че за Левски не е лесно да се говори. Той е държавникът, който създаде вътрешната революционна организация. Той е и учителят. Той е честен и безстрашлив. Той е обречен на отечеството. „Левски е еманация на българския дух. Ако е сред нас какво ще ни каже. Защо нацията не е единна, пазете целокупна България. Благословена е България с герой като Левски“- каза в заключение д-р Емил Кабаиванов.

„ Апостолът е нашата мяра за време, мярата ни за българщина. Ключ за оковите, с които всеки един от нас невидимо е свързал себе си“-заяви Емил Христов - заместник-председател на 44-то Народно събрание, в словото си на церемонията по повод годишнината от рождението на Левски и попита: „Виждаш ли ни, чуваш ли ни, Апостоле? Дали сме достойни, дали направихме България това царство на равенството и разбирателството между всички националности? Може ли всеки един да каже, аз съм посветил себе си на отечеството и за него трябва да се жертва всичко, дори и себе си?“

В знак на признателност към Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от името на президента Румен Радев, на министър-председателя Бойко Борисов, на председателя на НС Цвета Караянчева, на парламентарни групи, на държавни институции и неправителствени организации.

Сред официалните лица на тържествения митинг – заря присъстваха ген. Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, вицепремиерът Валери Симеонов, депутати, военнослужещи, общественици, гости и граждани на Карлово.

/Снимки от събитието ще намерите в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче