Секции

25 April 2024 18:00

КЗК забрани на „Инерком“ да придобие българските активи на ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията забрани на „Инерком“ да придобие българските активи на ЧЕЗ. Според експертите от КЗК е налице изкривяване на пазара на електроенергия, произтичаща от тази сделка.

В аргументите на комисията се казва, че дейността на „Инерком“ като производител на електроенергия от възобновяеми източници и възможната му роля като ЕРП влизат в конфликт. Възможни са и отрицателни ефекти на пазарите на разпределение на ток, снабдяване, доставка и търговия с електоренергия и други. „Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид придобиваната група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група”, посочват от КЗК.

За сделката за българските активи на ЧЕЗ с Инерком се разбра в края на февруари. Тя предизвика широки обществени и политически дискусии, като в началото на дневен ред бе идеята за държавно участие в ЕРП-то. В последствие държавата се отказа от това си намерение. На свой ред от Инерком са изразили позиция, че няма опасност да придобият господстващо положение на пазара след евентуалното приключване на сделката. „Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между „Инерком България“ и дружествата от групата на ЧЕЗ в България. Внимателно ще анализираме мотивите за решението на Регулатора и в следващите дни ще обявим както нашето становище във връзка със забраната, така и последващите действия, които компанията ни ще предприеме“, посочиха от Инерком. От дружеството на Гинка Върбакова имат 14 дневен срок, в който да обжалват решението на КЗК.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко.


Джон Ленън