Секции

28 April 2024 17:43

Иновативна огнева подготовка се проведе в 61-ва механизиранa бригада

На 20 юли на учебен център „АНЕВО” се проведе първото вътрешно бригадно първенство по динамична стрелба в условията на „Т-клас” федерация с отбори от формированията на 61 механизиранa бригада.

На мероприятието бяха поканени командири на батальони от формированията на Сухопътните войски, които имаха възможността да се запознаят с теоретичните постановки, както и с изискванията на динамичната стрелба като част от „Курс за стрелбите със стрелково оръжие и бойни машини във въоръжените сили на Република България”.

Целта на командването на 61 механизиранa бригада бе да се демонстрира развитието на упражненията по огнева подготовка с цел пълноценно изпълнение на поставената мисия, използвайки новостите, въведени в този курс, както и новите съоръжения за доразвиване тактическите умения на личния състав.

В състезанието участваха десет отбора, състоящи се от по четирима военнослужещи (офицери, сержанти и войници) от състава на формирования на 61 механизиранa бригада.

Новоизградените съоръжения позволяват воденето на огън на 180 градуса в различни сценарии, разработени на свободен принцип, но тактически обвързани с изискванията на регламентиращите документи. Планиращите сцените могат гъвкаво сами да избират вида на мишените (стационарни, появяващи и движещи се) и начина за отчитане на попаденията (брой на попаденията, звуков или светлинен сигнал). Всяка сцена задължително бива проектирана за стрелба с поне два вида огнестрелно оръжие - автомат и пистолет.

Състезанието премина при отлична организация и особено голяма динамика - в четири тактически сцени, в които състезателите водеха огън по цели на къси и пределно къси разстояния, придвижване и стрелба от различни положения, със смяна на видовете огнестрелно оръжие, след тактическо презареждане в движение и точен разчет на боеприпасите.

Първенството бе осъществено с методическата помощ и контрол от страна на председателя на българската „Т-клас” федерация Иван Бързилов и международния съдия по динамична стрелба и „Т-клас” Владимир Манчев,

В 61 механизирана бригада има подготвени, преминали курс на обучение и сертифицирани от „Т-клас” федерацията, т.нар. „range officer”-и или това са хората, следящи за правилното изпълнение на тактически сцени и стриктно спазване мерките за безопасност при боравене с оръжие. На това състезание те за първи път самостоятелно осъществиха наученото до този момент.

Вземайки под внимание времето за изпълнение и точността при поразяване на целите в отборната надпревара на първо място се класира 1 механизиран батальон, на второ - 3 механизиран батальон и на трето - 2 механизиран батальон.

В индивидуалното класиране първо място зае Цветан Джорев от 1мб, второ - Даниел Табанджов – 2 мб и трето - Димитър Димитров от БЗС.

Командирът на 61 мбр бригаден генерал Пламен Йорданов връчи на призьорите медали и купи, като всеки участник получи и почетна грамота. Наградите бяха осигурени от Военен спортен клуб „Стрямци - 61”, под патронажа на който се проведе първенството.

/Снимки: andforce.armf.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят.


Стив Джобс