Секции

26 April 2024 18:07

Няма яснота на какво е базиран отказът на РЗОК да сключи договор за АГ пътеки с болницата в Карлово

Няма яснота на какво се базира отказът на РЗОК Пловдив да сключи договор с болницата в Карлово по клинични пътеки за акушерство и гинекология. Това става ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос от депутати от БСП, засягащ заплахата АГ-отделението на болницата да затвори врати заради отказ на Касата да сключи договор с лечебното заведение по 10 пътеки.

РЗОК е посочила като мотив за отказа си факта, че болницата разполага с един специалист по анестезиология и интензивно лечение на основен трудов договор и четирима на втори трудов договор за по четири часа.

Нито в НРД 2018, нито в стандарта по акушерство и гинекология обаче няма записано изискване за точен брой анестезиолози на основен трудов договор в болницата за осъществяване на дейността по тези пътеки.

Съгласно актуалното разрешение за осъществяване на лечебна дейност в болницата са разкрити отделение по акушерство и гинекология с второ ниво на компетентност и отделение по анестезиология и интензивно лечение също с второ ниво на компетентност. Условията на НРД за сключване на договор за изпълнение на три от пътеките изискват дейността да се изпълнява в клиника/отделение първо ниво на компетентност. Други шест от пътеките се изпълняват в клиника/отделение второ ниво на компетентност съгласно медицински стандарт по „Акушерство и гинекология“, а в условията на спешност – най-малко на първо ниво на компетентност. Изискванията включват наличието на лекари със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, без да е конкретизиран техният брой и вид правоотношение, се посочва в отговора на министъра.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ е подало жалба в Централното управление на фонда срещу заповедта на директора на РЗОК Пловдив, с която се отказва сключване на договор с лечебното заведение за оказване на медицинска помощ по 10 клинични пътеки.

Сформирана е комисия, която е разгледала жалбата, но тъй като тя не е придружена от каквато и да било документация, е взето решение лечебното заведение да бъде писмено уведомено, че в кратък срок е необходимо да предостави цялата административна преписка по издаването на атакувания акт. След постъпване на изискуемата документация, както и на становище на директора на РЗОК Пловдив, комисията ще разгледа жалбата по същество и ще предложи на управителя да отмени или потвърди заповедта на РЗОК Пловдив в зависимост от това отговаря ли лечебното заведение на изискванията на Закона и НРД 2018, информира още Ананиев.

До произнасянето на комисията, сформирана от управителя на НЗОК, няма пречка пациентите в спешни състояния да получават необходимата им медицинска помощ в обхвата на медицинската специалност „Акушерство и гинекология“ в съответствие с разрешението за дейност на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово, се посочва в отговора му.

Припомняме, наскоро кметът на града д-р Емил Кабаиванов се закани, че Общинският съвет ще поиска оставката на директора на РЗОК Пловдив, ако проблемът с отделението не се реши до дни. „По-лошото е, че с такива действия на директора на РЗОК се поставя под въпрос функционирането на здравни заведения, които осъществяват болнична помощ на една територия с население около 100 000 жители. Това е районът, в който действа карловската болница. Една от стабилните общински болници“, коментира той.

/Източник информация: zdrave.net/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Успехът не е ключът към щастието. Щастието е ключа към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.


Алберт Швайцер