Секции

28 April 2024 13:52

Войняговка пее руски песни на Оля от Киев

Тодорка Танкова от с. Войнягово, или както всички я наричат Дора, се запознава с украинката Оля на българското Черноморие. И двете работят там през лятото: Дора като отговорник кухня, а Ольга Коваленко от Киев като шеф на ресторанта и главен сервитьор. Дора познава чувството да си далеч от родното място, затова обича да пее любими войняговски песни. Само за Оля тя изпълнява руски песньовки, за да гони носталгията и да я радва.

На морето през летните месеци, от май до октомври, Дора е вече 8-ма година. Преди да се пенсионира тя работи 10 години във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот и 33 години като завеждащ стопанско-административна служба в ЦДГ – Войнягово. Усмихната жена споделя, че работата в ресторанта на морето е много. Не е лека, но всичко прави с желание. Радва я приятелството и оценката на собствениците, с които вече са като роднини. Дора разказва, че на морето среща хора от цяла България, а от 2 години и от Украйна. Но, най-здрава е връзката й с Ольга или Оля, както й казват колеги и курортисти.

Животът на Дора Танковска не е бил лек на младини. Тя губи 8-годишно дете и млад съпруг. Сама отглежда син и дъщеря. Има големи внуци, с които се гордее. Едва сега си позволява екскурзии. Дора пояснява, че със заплатите от морето може да пътува. Обиколила е Европа – Германия, Франция, Монако, Италия и други държави. Ходи на почивка в Банско през зимата, както и на СПА-център. Най-голямата нейна мечта е да посети Египет.

А нейната приятелка Ольга Коваленко от Украйна идва за първи път на работа в туристическия комплекс през миналата година. Тогава тя само през юли и август работи като камериерка. Оля по професия е начален учител с дългогодишен опит и 30 години стаж. През настоящата година тя получава покана от администратора на комплекса да работи като шеф на ресторанта. Приема работата с удоволствие. Украинката споделя, че обича слънцето, морето, въздуха и тук в България съчетава полезното с приятното. Тя заявява искрено, че на българското Черноморие е срещнала добри хора, и че има много приятели. Дора от Войнягово е една от тях. „Първата година Дора ме избавяше от носталгията с прекрасни руски песни, от нейната младост. С нея, Татяна, Владислава и Данчо си разменяхме сувенири. Дора ми изплете терлици за зимата. Още първата година усетих топлината и добрината на хората, с които работя и сега. Всички са усмихнати, сърдечни и станахме близки. Помагаме си в работата, като екип. Тази година за мен е удоволствие да работя с момчета от България и момичета от Украйна. Всички са 18-19 годишни, току-що завършили средно образование, но с желание се учат на труд“, разказва чаровната украинка.

Оля споделя, че на работното място се чувства комфортно и всичко върши с удоволствие. Според нея българските летовници са доброжелателни и усмихнати. Тя с удоволствие ще продължи да работи през лятната ваканция в България и през следващата година.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче