Секции

29 March 2024 07:42

Почина художникът Владимир Щербак

Напусна ни големият художник Владимир Щербак, който през последните 12 години, живя и твори в карловското село Кърнаре. Той си отиде след тежко боледуване на 71 години. През миналата 2017-та с изложба в галерия “Арсенал” в Пловдив, Владимир Щербак отбеляза 70-годишния си юбилей.

Критиката определя Владимир Щербак като "български художник, роден в Москва". Той идва в България след завършване на висшето си образование в Санкт Петербург. От 1978 г. става член на групата на пловдивските художници, в която по това време са емблематичните Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Георги Божилов - Слона и други.

Щербак е член на Съюза на българските художници. За периода 1992-2003 г. е бил последователно председател и зам.-председател на обществото на художниците "Филипопол".

Владимир Щербак представя над 20 свои самостоятелни изложби в Пловдив, София, Карлово, Сопот, Асеновград, Велинград, Дюселдорф, Люксембург и други места. Той е участвал в общи Международни изложби в САЩ, Полша, Испания, Гърция, Швейцария, Хърватия, Турция, Израел и други държави.

Картини на Владимир Щербак са притежание на международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, Националната художествена галерия в София, Софийска градска галерия, Пловдивска градска галерия, други галерии в страната; галерия на славянското изкуство в Хърватия. Частни колекции в България, Австрия, Германия, Испания, Италия, Люксембург, Русия, Франция, Хърватия, Швейцария и други притежават негови работи.

Щербак е носител на Специална награда за живопис от Първото и Второ Световно биенале на живописта в Малта. Отличен е с диплом за майсторство в Гърция.

Бил е преподавател в училището за сценични кадри и гимназия "Димитър Матевски" в Пловдив.

Владимир Щербак е сред най-уникалните художници от пловдивската артистична група. Модерен още преди 1989 г., и днес неговите картини трудно могат да намерят аналог сред родните майстори. Със своя творчески заряд той има неоспорими заслуги за развитието на българското изобразително изкуство. В същото време, България е изиграла голяма роля в неговото творческо израстване.

Опелото ще се състои на 2 август /четвъртък/ в 11:00 часа в храм "Св. Богородица", гр. Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче