Секции

28 April 2024 19:30

В Карлово отбелязаха 115 години от Илинденско - Преображенското въстание

Пред паметника на видния карловски войвода Петър Юруков в Карлово бяха отбелязани 115 години от Илинденско - Преображенското въстание. Инициативата бе на ВМРО-Карлово, подкрепена от община Карлово.

Преди 115 години поробеното българско население от Охрид до Черно море се вдига на въоръжена борба срещу поробителите, за да отвоюва свободата си, отнета при подписването на Берлинския конгрес. Въстанието е кърваво и потушено от башибозук и редовен турски аскер, но показва на Европа, че останалите в робство българи искат да бъдат свободни.

„Нека да се преклоним пред светлата памет на карловския войвода Петър Юруков, на карловци, загинали в тези трагични и славни дни на Илинден и Преображение, на десетките хиляди българи от майка България и от несвободните български земи, загинали, за това, да бъдат част от родината. Да се преклоним пред тяхната памет и да не ги забравяме никога, защото и днес са актуални думите на Апостола, че България е там, където живее поне един българин. Светла памет!“, бяха част от думите на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред паметника на Петър Юруков.

Директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деянова припомни героичните събития по време на Илинденско – Преображенското въстание преди 115 години и участието на карловци в тях.

На инициативата присъстваха: кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, зам.-кметът Стойо Карагенски, зам.-председателят на Общинския съвет Анастасия Чолакова, общинският съветник и лидер на ВМРО – Карлово Светлозар Янков, общински съветници, общественици, десетки родолюбиви граждани.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче