Секции

29 March 2024 12:27

Народният представител Веска Ненчева: Силата на общественото мнение и действие влияе на ръководните органи

-Госпожо Ненчева, какви въпроси и проблеми поставят гражданите пред Вас, на редовната приемна в сградата на Общината всеки първи понеделник от месеца?

-В края на този парламентарен сезон имаме какво да отчетем като политическа и обществена дейност и като работа със загриженост за проблемите на хората. Традиционната редовна приемна в Карлово, която се осъществява всеки първи понеделник на месеца, води при мен много хора, както с лични проблеми, така и с въпроси от обществено значение основно за района на Карловска община. Има и проблеми, които са свързани с национален поглед за решаването им. Всеки един от поставените въпроси съм се опитвала да реша или в разговор с ресорен министър, или в контакт с институциите, които биха помогнали за разрешаването. Един от тях беше за състоянието на боровата гора над Карлово. От Министерството на земеделието потърсих решение, но не съм удовлетворена от отговора и смятам, че единственият начин е продължаването на контактите с Министерството, за да има резултат, който да е полезен за нас - карловци.

Приемните официално са всеки първи понеделник на месеца, но на практика са навсякъде, където хората се срещат с мен и имаме възможност да коментираме. Вчера имах обаждане от собственици, които след санирането за пореден път имат течове. Надявам се, че след като ми предоставят необходимата документация, ще запозная компетентните органи, за да може да се реагира. Общественият ресурс, който се харчи за санирането трябва да бъде контролиран.

-Малко повече информация за този блок?

-Санирането му е директно от Министерството, а не през Община Карлово. Не мога да съм конкретна. Когато ми предоставят документите ще коментирам.

-Ангажирахте се с проблемите на розопроизводителите, какво предстои в тази посока?

-Ще търся решение на проблемите, от особена важност за розопроизводството, които атакуват пряко малките розопроизводители. Очаквам от Министерството на земеделието да подготви закона за розата. Ангажирах се пряко със запознаването на нашата общественост с текстовете на закона. Такова презентиране е имало в Казанлък. Но тук, в Карлово, е важно хората предварително да се запознаят със закона, който ни се предлага и когато се представи на първо четене в зала, хората да са наясно защитава ли той интересите на малкия розопроизводител. Имаме семейства в нашия район, които не са защитени и са обречени трудът им да се обезсмисли, защото няма да бъде добре заплатен в следващите години. Ангажирам се през есента с подкрепата на други отговорни институции, след като закона бъде внесен да запозная карловската общественост и хората пряко ангажирани с розопроизводство.

-Какви други проблеми поставят хората пред Вас?

-Много граждани са поставяли въпроси, свързани с пенсионната реформа; през зимния период в продължение на 2-3 месеца работници от ВМЗ бяха притеснени за заплащането; колеги от системата на образованието са идвали, за да коментираме конкретни казуси, свързани с обучението на учениците. На базата на всичко това следващото ми действие като ангажимент към карловската общественост е презентирането на проекта за визия за управлението на България, представено от ръководството на БСП. Преди няколко седмици в зала 3 на НДК беше презентиран този проект. Искам да апелирам към хората за активна гражданска позиция. Нека да разгледат този документ, който е само проект и дава рамката на представата ни за управление, което трябва да промени модела. Най-общо казано държавата да бъде в цялата си сила и във функции, когато се управлява държавен ресурс, когато говорим за различни сфери на управление, които имат стратегическо значение в образованието, здравеопазването и други области. Повече държава и повече държавна сила там, където трябва да се управляват ресурси. Призоваваме обществеността да се запознае с нашия проект. Има го в Интернет в електронен вариант. Всеки, който иска може да го прочете, защото освен презентирането му, ние очакваме и обратна връзка с хората. Очакваме мнения, предложения и критики, в моменти, в които текста може да се стори слаб на някои от специалистите. Имаме сайт, на който може да бъде дадена обратната връзка.

-Ще споделите ли само за един от акцентите в сферата на образованието от проекта за визия за България?

-Един от акцентите във визията ни за България е всички ученици да бъдат обхванати и вторият момент е качествено образование. То се базира на много критерии. Пристрастна съм към добрата грамотност и езикова култура, българска и по чужди езици, математика, но най-вече родолюбивото възпитание на детето. За съжаление, то липсва в степента, в която трябва да бъде в българското училище. Любовта към родината е това, което трябва да се върне във възпитанието и образованието на децата.

-Пред община Карлово и още няколко съседни общини има голям проблем с отказа на Районната здравноосигурителна каса да финансира 12 пътеки в Акушеро-гинекологичното отделение на карловската болница. Как виждате решаването на проблема?

-Не съм безразлична към съдбата на нашата карловска болница МБАЛ „Д-р Киро Попов“ и в частност към създалия се проблем с Акушеро-гинекологичното отделение и нефинансирането на 12 пътеки в него. Това, което успях да направя е да сигнализирам колегите от Здравната комисия, с които пуснахме въпрос към Министъра на здравеопазването за отношението му към състоянието на АГ помощта в карловския край. След това на 18 юли всички колеги от комисията по здравеопазване посетихме болницата, направихме разговор с управителя и смятам, че благодарение на загрижеността ни, министърът няма да остане безучастен към съдбата на АГ-отделението. Това отделение е ключово, след закриване на Хирургично отделение. Ако тръгнем към закриване и на АГ-отделението означава, че отиваме към закриване на болницата, колкото и силно да звучи това. В края на парламентарния сезон получихме писмен отговор от министъра, с който всеки може да се запознае, защото той е публичен и е на сайта на Народното събрание. Притеснява ме една част от отговора в писмото - цитирам:“ ...комисията ще разгледа жалбата, която е пусната от Управителя по същество и ще предложи на управителя на Районната здравноосигурителна каса да отмени или потвърди заповедта си.“ Силно ме притеснява думата потвърди, което означава, че ние не трябва да допускаме такъв отговор. Управителят на нашата болница трябва да си свърши работата с помощта на общинската администрация.

- Включихте се и работите по идеята на вицепрезидента за съхраняване и възстановяване на исторически паметници на културата. Един от първите обекти е вилата на братята Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово. Тази родолюбива крачка има ли развитие?

-Гордея се с идеята за съхраняване и възстановяване на вилата на братята Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово. За мое щастие много хора са съпричастни към тази идея. Карловци са щастливи, че се говори и се прави нещо. По този повод преди няколко дни регистрирахме сдружение, чиято основна цел е съхраняването на вилата, както и на други исторически паметници в община Карлово. В това родолюбиво дело се включиха много сърцати карловци. Сдружението е с отворена дейност. Всеки, който иска да помогне с каквато възможност има е добре дошъл. Презентирането на сдружението ще стане през септември. В сдружението има представители на Общината, на Ротари клуб, на запасното войнство, млади хора бизнесмени, които са от града и искат да помагат.

С решение на Общинския съвет са отпуснати средства от общинския бюджет, с които да бъде временно съхранена вилата до пълната й реставрация. Това също е добър знак, че силата на общественото мнение и действие влияе на ръководните органи. Там, където имаме силно обществено присъствие на будни хора, на силни хора нещата вървят. Ние в Карлово сме пример за това.

-Щяхте ли да имате повече резултати, ако бяхте народен представител от управляващата партия, а не от опозицията?

-Пряката връзка с хората, постоянният контакт ми дава основание да съм твърда в защитаването на онова, което те търсят като решаване на свой проблем. Властта не трябва да бъде самоцел. Властта за мен е повече носене на отговорност, отколкото удовлетвореност от някакви резултати. Проблемите изскачат един подир друг. Ако работиш прецизно, наистина не остава време за насладата от свършената работа. Когато имаме възможността за пряк контакт с националното управление на държавата е хубаво да ползваме тези посоки, за да се решават проблемите на хората.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче