Секции

26 April 2024 22:14

САЩ искат от Великобритания да се откаже от иранското споразумение

САЩ настояват Великобритания да се откаже от иранското ядрено споразумение. Посланикът на Вашингтон в Лондон Уди Джонсън заяви, цитиран от Ройтерс, че натискът върху Техеран тепърва ще се засилва и САЩ имат от нужда от силен съюзник като Лондон до себе си.

САЩ търсят съюзници в борбата си срещу Техеран. Вашингтон иска от Великобритания да се откаже от иранското ядрено споразумение, подписано през 2015 година. Посланикът на САЩ във Великобритания Уди Джонсън разкритикува Техеран за това, че финансира „прокси войни и подривни дейности“ вместо да инвестира в икономиката си. В материал, публикуван в британското издание Съндей Телегпаф, Джонсън призовава Лондон за помощ. Искаме от Великобритания да използва големите си дипломатически сили, за да се изправим пред опасността, идваща от Техеран, допълва Джонсън. Според него Иран трябва да направи осезаеми и постоянни промени, за да започне да се държи като нормална държава. Америка ще повишава натиска и ние желаем Великобритания на наша страна, заяви още Джонсън.

През март президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката с Иран въпреки противопоставянето на Великобритания, Германия и Франция. Попитан за коментар на думите на Уди Джонсън, министърът за Близкия Изток на Лондон – Алистър Бърт, повтори, че ядреното споразумение е нужно за мира в региона. Бърт обаче пояснява, че Великобритания остава отворена за диалог със САЩ относно справяне със ситуацията. Заедно с ЕС, правителството на Тереза Мей се опитва да защити британските компании от американските санкции срещу Иран, коментира още Бърт.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче