Секции

19 April 2024 04:21

Творчески център на Калоферската дантела откриват в града на Ботев

Традиционният празник на калоферската дантела и тази година се провежда на 15 август – Голяма Богородица. Повече от 100 години калоферки изработват едно от най-фините женски ръкоделия, наречено „бялата магия“. За това време калоферската дантела не само се е съхранила, но и претърпяла развитие, като от занаят, който осигурява прехрана, се е превърнала в изкуство.

И през настоящата година майсторки на изящната дантела от Калофер, страната и Европа ще представят това изкуство пред многото гости от страната и чужбина. Проектът за празника е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Уникалният празник ще започне в 9:00 ч. със Света литургия в храма „Св.Богородица“ в Калофер.

От 10:30 ч. в Мемориален комплекс „Христо Ботев“ ще бъде официалното откриване на Творчески център на Калоферската дантела. Майсторки на изящното изкуство ще направят демонстрация на различни модели калоферска дантела. Ще има и базар на ръчно плетени дантели.

Юбилейна изложба ще покаже известният калоферски художник Васил Опев.

От 11:30 ч. в Музея на просветното дело /Даскал Ботьовото училище/ ще бъде открита изложба живопис на Илия Янакиев.

От 17:00 ч. в новооткрития Творческия център на Калоферската дантела ще бъде прожектиран филм за историята и настоящето на совалковата дантела, след което от 19:00 ч. всички са поканени на вечерна седянка с „Оратница“.

Празникът се организира от Община Карлово, Национален музей „Христо Ботев“ - Калофер, Народно читалище „Христо Ботев 1869 г.“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Бъди мярка за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е стандарт.


Стив Джобс