Секции

24 April 2024 23:34

Международният ден на левичарите е на 13 август

Международният ден на левичарите отбелязваме днес. За първи път празникът е честван през 1984 година. 10% от жителите на Земята са левичари, като почти 70% от тях са мъже. Но не само хората, които пишат с лявата ръка, се наричат левичари. Оказва се, че много хора пишат с дясната, но използват другата за останалото. За десничарите не един път е потвърждавано, че използват изцяло и само дясното си полукълбо. При левичарите използването на лявото полукълбо е непостоянно. Изследвания потвърждават, че има разлика между мозъците на левичари и десничари. Тези на десничари са по-специализирани, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. По тази причина левичарите се възстановяват от удари по-бързо. Част от левичарите използват дясната половина на мозъка за говоренето, втори лявата, а трети – и двете.

Всеки четвърти астронавт от мисията "Аполо" на НАСА е бил левичар. Четирима от петима дизайнери, създали компютрите "Макинтош", също са предпочитали да работят с лявата си ръка. Наблюденията показват, че тези хора са особено добри в тениса, голфа, хокея, крикета - спортове, при които се удря с помощта на някакъв вид пръчка. Тестове, проведени в Ню Йорк, установиха, че повече левичари имат коефициент на интелигентност над 140 точки. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре и с двете ръце (амбидекстрите), въпреки, че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари.

Едни от най-известните левичари са Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Сергей Рахманинов, Ханс Кристиан Андерсен, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Махатма Ганди, кралица Виктория, Аристотел, Ницше, Бил Гейтс, Анджелина Джоли, Робърт Де Ниро, Лионел Меси, Рафаел Надал. Не малка част от президентите на САЩ също са левичари Барак Обама, Бил Клинтън, Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън, Джон Кенеди, Роналд Рейгън.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче