Секции

08 May 2024 17:55

Новият Закон за хората с увреждания – готов до понеделник

Нови разговори между майките на деца с увреждания и властта. На среща в Министерски съвет, социалният министър Бисер Петков представи на вицепремиера Томислав Дончев резултатите от последното заседание на работната група по изготвянето на законопроекта за хората с увреждания. Страните се обединиха под идеите за нов начин на подпомагане и звено, което да оценява степента на увреждане. Част от промените ще влязат в сила още от януари, а разпоредбите трябва да бъдат финално разписани до понеделник. Някои от текстовете обаче предизвикаха ново недоволство, този път сред Национално представените организации.

Пълен консенсус между властта и майките на деца с увреждания по новия законопроект, чийто финални текстове бяха обсъдени на последното заседание на работната група в четвъртък. Окончателните разпоредби срещнаха разбирателството на вицепремиера Томислав Дончев, който обеща съдействие по основните промени.

Освен това новите критерии за отпускане на медицински изделия и помощни средства за хората с увреждане, ще бъдат факт докрая на годината. А проектът на Закона за хората с увреждания ще бъде готов до понеделник.

Бисер Петков:

„Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания трасираме пътя за години напред. Част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г.“

Въпреки постигнатия консенсус по текстовете обаче Национално представените организации не са недоволни от тях. Не участваха и в срещата с Томислав Дончев.

Една от предвидените промени е финансирането на Национално представените организации да става не само чрез директни субсидии, но и по проекти. От организациите обаче не са съгласни и заплашиха, че ако така разписаните текстове бъдат приети, ще излязат на нов протест през септември.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има две житейски правила. Правило 1: не се тревожи за дреболии. Правило 2: всички неща са дреболии.


Фридрих Ницше