Секции

26 April 2024 14:44

Виолета Найденова от Карлово, студентка по математика в Оксфорд, издаде първа книга

Родената в Карлово Виолета Найденова, която е студентка по математика в Оксфорд, само преди дни, издаде първата си поетична книга „Моята магия“.

Виолета е родена през 1998 г. в Карлово. Учи в София. От малка проявява интерес към балета и математиката. Пише стихове и проза от детска възраст. Има публикувани творби в периодичния печат, в алманах и във вестник „Новият пулс“ на Съюза на българските писатели. Нейни лирични миниатюри и импресии с нежен пейзажен рисунак и размисъл за същността на заобикалящия ни свят са публикувани в рубриката „Млада муза“. Още от пети клас, наред с първите национални отличия по математика, Виолета има затрогващи с непосредствеността на детското възприятие поетични творби. В националния конкурс „Пурпурно перо“ тя печели първа награда за стихотворението „Зелената надежда“.

Виолета рисува и с нейни творби е илюстрована първата й книга. Нейно е оформлението на корицата на „Моята магия“.

20-годишното момиче завършва Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ с отличен успех. Тя е многократна медалистка от международни олимпиади по математика. Като част от националния отбор по математика, печели 3 златни, 7 сребърни и 1 бронзов медал. Тя е първият носител за Европа на новоучредената на Международна олимпиада по математика в Бразилия награда, в памет на засега единствената жена, удостоена с Филдсов медал – Мириам Мирзахани /1997-2017/.

В поредицата „Младите таланти на България“ национална медия посвети на Виолета Найденова филм - „Математиката на палци“.

От 2017 г. Виолета е студентка по математика в Оксфорд. Нейният дядо Костадин Георгиев, автор на предговора към книгата споделя, че „тя е закърмена с хайдушките напеви на Балкана, омаяна от летните дни, водопадния ромон, магическите огнени рисунки на рояците светулки край Стара река...и където и да бъде по света, ще остане съдбовно свързана с Карлово и България“.

Моята магия

Какво би направил човек,

ако откриеше, че може

да направи в този век

нещо невъзможно?

Магия ако е то,

ти какво би направил с нея –

нещо прекрасно, добро

или нещо в стила на злодея?

Ако аз имах тази магия,

щях да я подаря на света –

на гладните да дам пълна чиния,

на нещастните – радостта,

щях да дам светлината на слепите,

на злия да пречистя ума,

да подаря живота на болните,

за да виждам усмихнат света.

2010 г.

/ Снимка 1: Десислава Кулелиева/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн