Секции

25 April 2024 19:10

Отново пожар през нощта в Балкана над Карлово, Пожарната призовава за опазване на горите от огън

Отново в Балкана над Карлово тази нощ около полунощ е имало пожар. Той се е разразил между водопад“Сучурум“ и местността „Бадемлика“. Засегната е около 300 кв. метра площ. Директорът на Горско стопанство Карлово Златю Кличев информира, че огънят е угасен за около три часа. В акцията са се включили местни пожарникари, полицаи и лесничеи. До това място също трудно се стига с техника. Екипите са използвали лопати и пръскачки.

Заради зачестилите подобни случаи от Районна служба „ Пожарна безопасност и защита на населението“ призовават гражданите в съобщение до Карлово ТВ за опазване на горите от пожари. В него се казва, горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. За да се опази зеленото богатство от пожари, трябва да се спазват правилата за пожарна безопасност. Хвърлянето на неизгасени цигари може да предизвика пожар, за това посетителите на горските територии и преминаващите с автомобили в или покрай горски участъци да не изхвърлят неизгасени цигари.

От Пожарната напомнят, че съобразителност може да предотврати големи щети. Затова е забранено паленето на огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за това туристически места. Преди да се запали огън е необходимо да се осигури достатъчно вода за загасяването му при поява на вятър и при тръгване. Трябва да се подготвят тупалки – от гума или от зелени клони, с които се гаси в случай на възникване на пожар. При наличие на вятър паленето на огън е опасно, тъй като пламъците се разпространяват с голяма скорост. Абсолютно е забранено паленето на суха растителност, клони и отпадъци в горските територии и в близост до тях. Да не се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

Признаците за пожар в гората са дим, мирис на изгоряло и пламъци. При такава ситуация трябва бързо да се прецени обстановката – ориентация за мястото на възникване на пожара, посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространението. При опасност от бързо усложняване на обстановката да се потърси безопасен път за напускане – в посока, обратна на вятъра или покрай естествени и изкуствени водни басейни.

При информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, своевременно да се съобщи за пожар.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче