Секции

05 May 2024 02:38

Фейсбук премахна профили, свързани с Иран и Русия

Над 650 профили, които са свързани с Иран и Русия са били премахнати от социалната мрежа Фейсбук. След месеци на разследване, социалната медия е определила съдържанието им като подвеждащо и пропагандно.

Повечето от премахнатите страници са се представяли като свързани със сайтове за независима журналистика или като различни социални групи. Според разследващите, обаче, става въпрос за координирана дейност с цел достигане на потребители във Фейсбук в страни в Латинска Америка, Близкия изток, както и Съединените щати и Великобритания. Съдържанието на посланията от Иран е било насочено срещу Израел и Саудитска Арабия и в защита на иранската ядрена програма. Сред заличените профили са и такива, които са свързани с Москва.

Решението на Фейсбук да премахне профилите дойде малко след като компанията Майкрософт предупреди, че Русия ще се опита да осъществи намеса в междинните избори за Конгрес в Съединените щати през ноември. От Майкрософт са подали съдебен иск за отнемане на контрола на шест домейна, които според тях са свързани с Кремъл. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не знае за какви хакери говорят Майкрософт, нито какво имат предвид когато съобщават за „намеса в изборите“

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче