Секции

05 May 2024 11:36

Венецуела на прага на мигрантска криза

2 милиона граждани на Венецуела са напуснали страната си от 2014 година насам. По-малко от година по-рано на власт идва социалистът Николас Мадуро. Първоначалната еуфория, че бащата на нацията Уго Чавес ще бъде заменен от негов близък последовател, бързо изчезва. Страната все повече потъва в икономическа криза, магазините са празни, а инфлацията е петцифрена. И рекордните запаси от петрол изглежда вече не могат да спасят Каракас, а хората, като плъховете, започнаха да напускат потъващия кораб.

ООН вече предупреди, че може да се стигне до криза, на каквато стана свидетел Европа през 2015 година. Каналджии, фалшиви паспорти и плачещи деца вече са типична гледка и по границите на Венецуела с Еквадор и Перу.

Норби Делгадо – мигрант:

„Паспортът вече е много труден за получаване във Венецуела. На онези без документ ще им бъде трудно. За 100 щатски долара можеш да си поръчаш, но той така и не идва, измама е“.

Венецуелците не бягат от война, но според тях в страната им вече не може да се живее.

Аресели Покатера:

„Не е защото искаме да си отидем, тук сме от необходимост, там умираме. Във Венецуела хората вече не могат да ядат добре, какъв е смисълът да изпращаш пари там като на следващия ден, цените са двойни. Няма лекарства, няма транспорт“.

От днес граничният контрол на Перу и засилен, а Еквадор също смята да въведе рестрикции за прием на венецуелци. На този фон президентът Мадуро изглежда е по-ангажиран да разнищва сценарии за неговото убийство. В началото на август той заяви, че срещу него е направен опит за покушение с дронове, а организаторите се криели в САЩ и Колумбия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Споделете

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче