Секции

05 May 2024 09:02

Отмениха планираната за 4 септември конференция за Афганистан в Москва

Планираната за 4 септември конференция в Москва за Афганистан се отлага за неопределено време. Това стана ясно след разговор между афганистанския президент Ашраф Гани и руския министър на външните работи Сергей Лавров.

И двете страни обаче ще работят за организирането на конференцията в бъдеще, която цели мир в Афганистан. Руският външен министър заяви, че ще уважи желанието на афганистанското правителство за повече време, докато не се стигне до „обединена позиция от страна на Афганистан.“ Миналата седмица властите в страната заявиха, че няма да посетят конференцията, защото на нея няма да имат възможност да осъществят преки разговори с талибаните. Говорителят на бунтовническата организация Забихула Муджахид каза, че представители на талибаните ще участват в конференцията, но не искат да имат лични срещи с официални лица от афганистанското правителство.

На преговорите, насрочени за септември, бяха поканени общо 12 страни. САЩ, които са съюзници на Афганистан, отказаха да присъстват на конференцията. В момента талибаните контролират около половината от Афганистан. Това е най-голямото завоевание на терористичната организация от 2001 година насам.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче