Секции

05 May 2024 09:28

Статуя на Реджеп Ердоган беше премахната от центъра на Висбаден

4-метрова златна статуя на турския президент Реджеп Ердоган, която беше издигната в германския град Висбаден, беше премахната заради общественото недоволство, което породи. Статуята е част от Висбаденското биенале за съвременно изкуство, което тази година е под мотото „Лоши новини.“

Властите в града съобщиха, че са наредили отстраняването на спорното произведение на изкуството, тъй като сигурността и цялостта му не могат да бъдат гарантирани. Във вторник вечерта опоненти и поддръжници на турския президент се събраха в центъра на града, където беше издигната високата статуя. Те водиха разгорещени спорове дали тя трябва да остане там. Говорител на полицията в града заяви, че е атмосферата е била „агресивна,“ но не е имало насилие. В сряда сутринта „Златният Ердоган“ напусна принудително центъра на Висбаден.

Властите заявиха, че при подготовката на фестивала са получили молба да одобрят инсталирането на статуя с човешка форма, но без повече подробности. Организаторът на бианелето Уве Ерик Лауфенберг, защити издигането на статуята, като заяви, че това е акт на свободно слово.

Уве Ерик Лауфенберг – директор на арт биенале:

„Определено Ердоган е една противоречива личност. Много е хубаво, че можем да предизвикаме дискусия за него в нашата страна. В други държави това не може да стане.“

„Мисията на изкуството е да отразява действителността. В едно демократично общество всички мнения трябва да бъдат показани наяве“, добави Лауфенберг.

Премахването на статуята стана месец преди посещението на Реджеп Ердоган в Германия, където има голяма турска общност. Много германци обаче не харесват турския лидер заради авторитарния му начин на управление.

/Източник информация : Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче