Секции

03 May 2024 14:51

Община Сопот празнува 15 години от възстановяването си

Община Сопот празнува 15 години от възстановяването си. Събитията от официалната тържествена програма започват от днес. Организатори са Община Сопот, къща музей „Иван Вазов“ и Народно читалище „Иван Вазов – 1871“.

90 години празнуват хижа „Добрила“ и туристическо дружество „Иван Вазов“. Те ще бъдат отбелязани на 1 септември от 12:30 ч. в хижата.

На 3 септември в Библиотеката на Читалището лектор по темата „Исторически сведения за общинското самоуправление в Сопот през XIX в.“ ще бъде д-р Стефан Шивачев. Участие в срещата ще вземат и творци ог литературен клуб към КМ „Иван Вазов” и Мъжка вокална група „Сопот".

На 4 септември от 10:00 часа на стадион „Металик“ ще се проведе Общински фитболен турнир.

Пътуващото читалище „Бащино огнище“ с изложби и занимателни детски игри ще се проведе от 12:00ч. до 20:00ч. на площад“Иван Вазов“. Филмовата прожекция на открито ще бъде от 20:30 часа.

Представянето на книгата „Любовта е златен сън“ ще бъде от 17:30 в експозиционната зала на къща музей „Иван Вазов“. Произведението разказва за жените в живота и творчеството на Патриарха на българската литература. Книгата ще бъде презентирана от литературния критик и издател Пламен Тотев.

Пътуващото читалище „Бащино огнище“ ще продължи и на 5 септември от 10:00ч. до 19:00ч. Изложбата“Бусинска керамика“ и демонстрации по грънчарство могат да се видят от 10:00ч. до 17:00ч. в Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“. Гостува Регионален исторически музей – Перник. Тя продължи и на 6 септември.

Ритуалът по издигане знамената на Република България и община Сопот е от 11:00ч. на площад „Иван Вазов“. Връчването на Вазовата награда е от 11:45 ч. в експозиционната зала на къща музей „Иван Вазов.

Молебен за здравето и благополучието на гражданите на община Сопот и Правителството на Република България ще бъде отслужен в църквата“Св.Св. Апостоли Петър и Павел“ от 16:00 часа.

Церемонията по връчването на звание почетен гражданин на община Сопот ще се състои на тържествена сесия на Общинския съвет от 17:30ч. в зала „Хаджи Гьока Павлов“. Тазгодишният носител на званието е Пловдивският митрополит Николай.

Тържествено честване на 15-та годишнина от възстановяването на Сопот като община ще бъде от 18:30ч. на площад „Иван Вазов“. Музикалната програма е от 19 часа. Пътуващо читалище „Бащино огнище” ще представи рецитал със солист Светла Дукатева. Ще има и изпълнения на група „Веселяци" към Клуб на инвалида - гр. Сопот. Концерт ще изнесе Поли Паскова. Празничните илюминации са от 21:00 часа.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче