Секции

18 April 2024 22:01

Днес е Симеоновден!

Православната църква почита днес Св. Симеон Стълпник и майка му Предподобна Марта.

Според житието му е роден през 357 г. в Мала Азия в семейство на бедни християни. На 18 годишна възраст постъпва в манастир, след което заживява като отшелник в труднодостъпна планинска пещера. По-късно се изолира напълно от света и заживява в каменна кула висока 40 лакти, която сам си построил. Поради това, че живеел на върха й бил наречен Стълпник. Смята се, че е починал на 103 години.

Симеон Стълпник се счита за покровител на земеделския труд. Неговият празник е началото на църковната Нова година и на земеделската година , когато започва есенната оран и сеитба, както и бруленето и събирането на орехите.

В навечерието на празника жените носят семето за посев в храма, за да бъде благословено.

Коли се курбан (петле или кокошка), който заедно с питата орачите носят на нивата. Остатъците се закопават там в земята.

Нищо не се дава назаем на този ден и нищо не се изнася от къщата, защото така ще се изнесе плодородието. Не се кладе огън, докато не се върне орачът, за да се предпазят посевите от пожари. Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете.

Празникът е известен и с обичая полазване (Летен полазник) - всички в къщата следят за първия влязъл в къщата - ако е богат, значи реколтата ще бъде добра.

В Западна България се счита, че ако на Симеоновден е слънчево и топло, такова ще е времето и през януари следващата година.

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче