Секции

28 April 2024 07:37

Турция и Германия полагат усилия за нормализиране на отношенията си

Германия и Турция вървят към нормализация на отношенията си, след като имаха периоди на обтягане и влошаване. Това отчетоха първите дипломати на двете страни Хайко Маас и Мевлют Чавушоглу след срещата си в Анкара. В разговорите е била обсъдена и обстановката в Сирия и офанзивата на правителствените сили срещу последния бастион на бунтовниците в северозападната провинция Идлиб. Чавушоглу каза, че неговата страна ще се опита да убеди Русия и Иран, че атаките срещу Идлиб са грешка.

Мевлют Чавушоглу – министър на външните работи на Турция:

„Още от деня, в който се разбра за готвената офанзива в Идлиб, Турция полага интензивни усилия да предотврати атаките срещу провинцията и нарушаването на примирието от страна на сирийското правителство. Очевидно е, че режимът иска да си върне Идлиб, но той има две страни гаранти – Русия и Иран. Затова ние продължаваме да водим преговори с тях за обстановката в Сирия. Ще се опитаме да убедим руснаците, че атаките срещу Идлиб са погрешни“.

Германия прави всичко възможно да помогне за предотвратяване на хуманитарна катастрофа в Идлиб, каза Хайко Маас.

Хайко Маас – министър на външните работи на Германия:

„Ние споделяме опасенията на турската страна за възможните хуманитарни последствия от ескалирането на насилието в Идлиб. Продължаваме да правим всичко, което можем, за предотвратяване на по-нататъшна ескалация. Подкрепяме турските си партньори в техните усилия и на предстоящата среща в Техеран тази седмица“.

Първият дипломат на Берлин уточни, че страната му има готовност да поеме по-решителна роля в опитите за уреждане на кризата в Сирия. На пресконференцията Маас каза, че е бил обсъден и въпроса за задържаните в турски затвори седем души с германско гражданство, без да разкрие подробности за позицията на Турция. Външният министър на Германия разговаря и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче