Секции

05 May 2024 15:37

Днес е 9 септември - една знакова дата в нашата история

„Днес е 9 септември - една знакова дата в нашата история, натоварена с много разнопосочни страсти и бурни емоции“ – споделя военният историк доц. д-р Петър Ненков в личния си фейсбук профил. „На този ден част от българите полагат цветя пред братските могили, в които са погребани тленните останки на убитите антифашисти, други българи запалват свещи пред паметниците на жертвите на комунизма. Скръбта и мъката нямат политически оттенък. И за едните и за другите - тя е една и съща. Нека сведем глава и помълчим пред паметта на загиналите в жестокия социално-класов сблъсък и си пожелаем той никога да не се повтаря.“

Историята е записала на страниците си, че в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е "народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат".

Снимка: ThinkStock/Getty Images

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Велики са тези, които разбират, че духовното е по-могъщо от каквато и да е материална сила, и, че мисълта управлява света.


Емерсън