Секции

24 April 2019 14:55

Групата за автентичен фолклор от с. Соколица получи 6 грамоти и 3 медала

Групата за автентичен фолклор „Млади сърца“ от с. Соколица получи 6 грамоти и 3 медала от XV Черноморски събор „Евро фолк-2018“, който се проведе от 5 до 10 септември в Китен.

Съставът от 20 участници е към пенсионерския клуб „Еделвайс“ в село Соколица и се явява за четвърта поредна година на големия фолклорен събор, в който участват певчески и танцови групи от цялата страна и чужбина.

Ръководителят на състава, София Димитрова разказа, че с голяма радост е приела грамотата за осъществена приемственост между поколенията, лично от председателя на журито Илиян Николов. „В групата имаме две талантливи момичета от нашето село - Анелия Чернева и Ивена Иванова. Те освен със състава пяха като дует и индивидуално, за което получиха грамоти за осъществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства и почетен знак на събора“. Наградената Анелия Чернева учи народно пеене в СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив. Тази есен тя ще бъде в девети клас. Пее от 4-ри годишна възраст. Нейната първа учителка е Димитрина Пенчева от село Розино, а по-късно усъвършенства гласа си при Велина Иванова в карловското читалище. Ивена учи в с. Ведраре. Тази учебна година тя ще бъде в 7-ми клас. Двете момичета са братовчедки и учат народни песни от тяхната баба Видка Симеонова, която е дългогодишен участник в групата. Заобичахме народната песен и музика покрай нашата баба, която пее с много любов автентични песни, характерни за нашето село Соколица. Още от малки ни водеше с нея по различни участия. Сега сме вече част от групата и това за нас е чудесна изява, споделя Анелия.

Непрекъснато търсим нови песни, останали от нашите майки и баби, споделя Видка Ралева, певица в състава. Сега ще започнем изучаването на още една хубава песен със заглавие „Изникнала ябълчица“.

Черноморският събор “Евро фолк-2018” се провежда в рамките на музикалните празници “Евро фолк” – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF.

Характерна особеност на „Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България, по сателитните и национални кабелни телевизии, както и по Световни Internet телевизии.

Основната цел на Музикални празници “Евро фолк” - Светът е телевизия, е популяризирането на традиционните народни изкуства.

Снимки: Симеон ДимитровДнес Ви питаме:

Купувате ли често готова храна?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче