Секции

24 April 2019 15:01

Представители на НП „Централен Балкан“ от Карлово се срещнаха със заинтересовани страни и партньори на „Тюрингска гора“

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат. Това беше обсъдено по време на работно посещение на делегация от парк „Централен Балкан“ в биосферния парк в Германия в периода 3-7 септември.

Работното посещение на българския екип беше по инициатива на ръководството на Биосферен парк „Тюрингска гора“ и Немската федералната агенция за опазване на природата.

Визитата е продължение на двустранните контакти след гостуване на група от „Тюрингска гора“ в „Централен Балкан“ в началото на юни. Представителите на Националния парк от Карлово и Троян – двете най-големи общини, се срещнаха със заинтересовани страни и партньори на „Тюрингска гора“. Те дискутираха устойчиви практики в регионалното развитие, образованието, изграждането на партньорства сред заинтересовани администрации и местните общности.

По време на визитата беше подготвен проект на декларацията за сътрудничество, който ще бъде предложен за съгласуване в ресорните министерства.

Представителите на Национален парк „Централен Балкан“ – част от едноименния биосферен парк, получиха покана за участие в научен проект от Тюрингския институт за устойчиво развитие и опазване на климата, който е партньор на парк „Тюрингска гора“. Проектът е трансграничен, насочен е към въздействието на климатичните промени върху динамиката на естествени екосистеми и ще се финансира по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на ЕС.

При посещенията на терен домакините споделиха опита си за преодоляване на демографските проблеми на общностите от територията на парка, за сертифициране на партньори, както и новаторския си подход в мониторинга на горските екосистеми и геологичните проучвания.

От своя страна, нашите представители запознаха немските си колеги с богатото природно и културно наследство на Биосферния парк „Централен Балкан“ и практиката си за приобщаване на заинтересовани страни в управлението. В разговорите беше поставен акцент върху проучванията и мониторинга на природните процеси и елементи, както и на перспективите за сътрудничество в рамките на световната мрежа от биосферни паркове.

Българската делегация беше приета и от секретаря на Министерството на околната среда, енергетиката и природозащитата на Тюрингия и кметовете на градовете в биосферния парк.

/Снимки: visitcentralbalkan.net/

Днес Ви питаме:

Купувате ли често готова храна?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче