Секции

19 April 2024 20:55

Румен Порожанов: Има предпоставки за увеличаване на цената на хляба, но очаквам това да не се случи

Не е изключено да има повишаване на цената на хляба. За това предупреди земеделският министър Румен Порожанов. Предпоставките за това са повишаването на изкупната цена на пшеницата тази година, която достигна 350 лева за тон и увеличените цени на природния газ и електрическия ток. Министър Порожанов обаче се надява да не се стигне до увеличаване на цената на хляба. За целта той провежда разговори с търговските вериги.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите:

„Ще предложа на премиера, след като направя индивидуалните срещи, да направим при него среща именно за цените на хляба, защото те са регулатор на тези цени. Те си имат своя надценка, включително и на млечните продукти. Ако едно сирене или кашкавал отидат на 10 лева, едни 30% си стоят в тези вериги. Аз лично се надявам да няма увеличение на цената на хляба, защото това е един продукт, който си има и платежоспособното търсене.“

При откриването на гроздобера в чирпанското село Могилово, Румен Порожанов съобщи още, че реколтата от грозде няма да бъде по-слаба от миналогодишната. Тази година имаше градушки и наводнения, но през предходната се стигна до изсъхване на плода.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите:

„Очакваме реколтата да бъде добра, с добра захарност. Вече е стартирала основно в белите грозда, частично вече започва и в червеното грозде. Очакваме между 150 и 160 000 тона грозде да бъде прибрано за винопроизводството. Други 100 000 тона стандартно се използват за производство на ракия.“

В България се отглеждат около 600 000 дка лозя. 45% от тях са бели, а останалите червени сортове. В страната работят над 166 лицензирани винарски изби.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче