Секции

23 April 2024 21:19

Певческата група и танцовият състав „Жар“ от село Ведраре станаха лауреати на XV Черноморски събор „Евро - фолк 2018“ в Китен

Певческата група при пенсионерския клуб „Ведрина“ и НЧ „Развитие 2016 г.“ в село Ведраре получи лауреатско звание - втора степен и почетен знак от XV Международен Черноморски събор „Евро-фолк 2018“, който се проведе в Китен.

Групата е основана през 2016 г. и изпълнява изворен и обработен фолклор със съпровод на акордеон. Носител е на златен медал от Националния фолклорен фестивал „Фолклорни пътеки“ в Габрово, 2 сребърни медала от Балкански фестивал „Жива вода“ в Хисар, награда от с. Сладун на Международен фестивал „С песните на Кичка Савова“. Съставът има повече 12-13 участия за една година.

На 23 септември певиците от Ведраре ще участват на Българския фестивал на сливата в Троян, а няколко дни по-късно на празника на гроздето и виното в с. Брестовица. Художественият ръководител на състава Мария Нешева поясни, че това ще бъде трето участие в Брестовица.

Лауреат втора степен и почетен знак на Международни празници „Евро фолк 2018“ в Китен получи и танцовия състав „Жар“ от Ведраре. Грамотата на формацията е за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства. „Съставът ни работи от 2 години. В Китен сме за първи път. Щастливи сме за добрата оценка на журито, което ни даде препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор в Несебър и Слънчев бряг през следващата година. Съставът ни е от 20 човека, само млади хора, влюбени в танцовото изкуство, споделя Станислав Джапаров – ръководител на „Жар“.

Кметът на Ведраре Койчо Мутафчийски, който придружаваше двата състава, поздрави самодейците за доброто им представяне. „Благодарни сме на нашия кмет, защото ни подкрепя и помага. Винаги е до нас и благодарение на него в нашето село беше възстановена дейността на Читалището. То работи от много години, но нямаше официална регистрация, както е по устава на Народните читалища. Законова регистрация бе направена през 2016 година“, обясни Мария Нешева.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче