Секции

05 May 2024 02:18

Нов кръг преговори за Сирия в Женева отново завършиха без резултат

В петък в Женева пореден кръг преговори за Сирия завършиха без резултат. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура и постоянният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини призоваха страните-гаранти от Астана – Русия, Турция и Иран, да запазят зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Общо 4 такива зони бяха договорени в Астана, но в предните три случая договорките бяха нарушени.

Миналата седмица в Техеран тримата президенти Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рохани не успяха да постигнато компромис относно последния бастион на джихадистите в страната. От една страна Ердоган настоя за деескалация на напрежението и избягването на хуманитарна криза, докато Путин и Рохани защитиха правото на Башар Асад да си върне териториите.

В разговорите в Женева участваха 7 страни – САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска арабия, Египет и Йордан. Съюзниците САЩ, Великобритания и Франция заявиха, че се обсъжда варианта за военна намеса в Сирия, в случай че сирийското правителство за пореден път употреби химически оръжия.

Според британски медии Пентагонът в момента работи по изготвянето на карта на химически оръжия в Сирия, за да подготви нови въздушни удари в близкоизточната държава. През април Съединените щати, Вeликобритания и Франция нанесоха координирани и ограничени въздушни удари срещу сирийски инсталации за разработване, съхранение и производство на химически оръжия в отговор на химическата атака, при която преди седмица бяха убити десетки мирни граждани в сирийския град Дума.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче