Секции

03 May 2024 16:44

Първият учебен звънец удари за 5 хиляди ученици от Карлово и общината

Удари училищният звънец за всички училища в Карлово и общината. Новата учебна година беше открита по тържествен начин с издигане на българския трибагреник и химна на Р.България.

Няма промяна в броя на училищата на територията на община Карлово. Първокласниците през учебната 2018/2019 година са 465, а общият брой на всички ученици е 4 947 деца.

Ремонтите са приключили и материалната база е в добро състояние. Открити са нови спортни площадки в: СУ „Васил Левски“ – 2 площадки за горен курс и една в двора на начален, ОУ „Райно Попович“, а в ОУ „Кирил и Методий“ – тенис корт. След месец ще бъде готова новата спортна зала в СУ „Васил Левски“, съобщи Мариана Манчева – директор на училището. Придобивка за децата ще бъде и ремонтираният басейн в СУ „Христо Проданов“.

Всички училища бяха подготвили тематични програми със участието на децата.

Силвия Тодорова и Христина Караколева от асоциация „Царици на розата“ – Карлово представиха в СУ „Христо Проданов“ и СУ „Васил Левски“ мисията на всички момичета, които са станали царици на розата през годините, а тя е да помагат на деца от община Карлово. Асоциацията работи в партньорство с Община Карлово и за тази учебна година съвместно с Първа инвестиционна банка. Благодарение на това партньорство на 23-ма ученици от общината ще бъде предоставен ваучер на стойност 130 лв. за дрехи и помагала.

„Днес е началото на пътя, по който ще вървим заедно. Нека запазим ентусиазма и духовното послание на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий. Ценностите са на върха на знанието“, каза на първокласниците директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ - Доньо Тодоров. В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гости на тържеството бяха секретарят на Община Карлово Стефан Стефанов и зам.-кметът Данка Люртова. Тя връчи на директора на училището ключовете на новоизградения тенис корт в двора на училището с думите: „...пред вас се отварят нови хоризонти. Вашите учители ще ви напътстват по пътя на познанието. Пътят на знанието и мъдростта е най-ценният. Карлово е център на образованието и просветата. Будителите са наследници на възрожденските просветители. Те градят личности“.

За първи път ученици от езиковите паралелки на СУ „Васил Левски“ представиха поздравителен текст не само на български език, но и на английски и немски. Това беше най-добрата реклама за чуждоезиковата подготовка на децата. Директорът на училището Мариана Манчева се обърна към учениците от всички възрастови групи. Тя изрази готовността на учителския екип да работи за високо ниво на подготовка по всички учебни предмети. Гости на тържественото откриване на учебната година бяха председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, зам.-кметът на Общината Данка Люртова, секретарят Стефан Стефанов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Пламен Йорданов, дългогодишни учители в пенсионна възраст, много родители.

На тържеството в начален курс свещеник Христо Минчев благослови учениците, учителите и родителите с пожелания за здраве и успехи. Тържествената церемония в начален курс на СУ „Васил Левски“ беше придружена с тематична програма на учениците. Гост на тържеството бе председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков. Той поздрави учениците, учителите и родителите. Пожела много успехи и връчи на директора на училището поздравителен адрес от името на Община Карлово.

В ОУ „Райно Попович“ поздравление към учениците поднесе директорът Дарина Стеева, а поздравителен адрес от името на Община Карлово прочете Анастасия Чолакова – зам.-председател на Общинския съвет в Карлово, която беше официален гост на празника.

След официалната церемония по издигане на знамето в СУ „Христо Проданов“ Николай от първи клас рецитира стихотворението „Аз съм българче“. Гости на празничното откриване бяха Антон Минев - зам.-кмет на Община Карлово, полк. Станимир Христов – зам.-командир на 61- Стрямска механизирана бригада, Илия Ботев - директор на клон Карлово и регионален мениджър на Първа инвестиционна банка , Вера Цанкова – директор на УЦ „Интелект“. Директорът на училището Мариана Маринова се обърна към учениците от 12 клас с думите: „...покорявайте знанията, учете здраво. Престои ви да направите най-важния избор в живота – вашата професия. Тя подчерта, че екипът на училището ще разчита, както и досега, на сътрудничеството на родителите. Маринова пожела на децата да вървят напред и нагоре – девизът на училището. Народният представител Веска Ненчева бе изпратила специално приветствие по повод първия учебен ден. Антон Минев прочете от името на кмета на Общината д-р Емил Кабаиванов поздравителен адрес, в който пише, че училището е неизчерпаем извор на авторитет. То е помогнало на нацията да оцелее и да пребъде. Пожела на учениците чрез знанието да откриват света и да вървят по пътя на мъдростта.

/В Галерия са публикувани снимки от първия учебен ден в Карлово в СУ"Христо Проданов", ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Васил Левски“ и ОУ „Райно Попович“./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче