Секции

29 April 2024 08:04

Според специалистите по водно спасяване, хората масово не спазват сигналната система и съветите им

Статистиката сочи, че годишно в нашата страна се давят около 130-140 души. 3/4 от тях намират смъртта си във вътрешни водоеми, на неохраняеми ивици или на охраняеми плажове, но след края на работното време на спасителите.

На въпроса на Карлово Тв „Доверявате ли се на спасителите на плажа?“ са отговорили 186 човека. Половината от тях са дали положителен отговор. От другата половина – 54 са написали, че не се доверяват, а останалите 39 нямат мнение.

Според специалистите по водно спасяване хората масово не спазват сигналната система и съветите им. Много от плажуващите разчитат на себе си, но това достатъчно ли е? Има хора, които обичат да ходят на неохраняеми плажове. Това също е риск. Опасности има и край басейните, защото голяма част от тях работят без сертификат.

Според запознати проблем е липсата на обща плувна култура у българските и особено у чуждите туристи.

Сега действащата наредба за водното спасяване е приета през 1996 година. Има направени предложения за въвеждане на промени. Идеите ще бъдат включени в проекта за промени на остарялата Наредба за водно спасяване, готвени от Националния комитет по водно спасяване, в който влизат и представители на МВР, МОН, Министерството на спорта и концесионерите.

/Снимка: redcross.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче