Секции

27 April 2024 05:16

Владислав Горанов: Не е възможно отпадане на тавана на всички пенсии от 2019-та

Таванът на всички пенсии няма да отпадне през следващата година. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му този таван регулира несъвършенствата в пенсионната система. Според социалния министър пък въпросът не е толкова финансов, колкото засяга справедливостта системата.

Същевременно от пенсионерските организации внесоха в парламента петиция с искане за отпадане на тавана за всички пенсии и утре в социалната комисия в Народното събрание ще се проведе дискусия по темата.

Според сегашния Кодекс за социално осигуряване след 1 януари 2019-та няма да има таван за новите пенсии, но за старите той се увеличава от 910 на 1040 лева. Така около 30 000 възрастни хора пак ще останат ограничени в максималния размер на пенсията си. От пенсионерските организации твърдят , че отпадането на тавана само на новите пенсионери е дискриминационно.

Пенсионерски организации внесоха петиция в парламента с искане за отпадане на тавана на всички пенсии. В сряда в социалната комисия в парламента ще има и дискусия по темата. Надеждите на пенсионерите обаче бяха попарени в аванс от министъра на финансите Владислав Горанов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков също коментира, че темата с отпадането на тавана на всички пенсии е не само финансов проблем.

Бисер Петков – министър на труда и социалната политика:

„Всичко е възможно. Отделен въпрос е дали това би било справедливо.“

Синдикатите пък смятат, че таванът на пенсиите трябва да отпадне.

По предложение на пенсионерски организации, които внесоха петиция срещу отпадането на тавана за всички пенсии, в сряда социалната комисия в парламента организира дебат по темата.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче