Секции

26 April 2024 15:23

Археолози откриха останките на 400-годишен кораб край Португалия

Кораб на 400 години, потънал в Атлантическия океан. Останките му бяха открити от португалски археолози край бреговете на град Кашкайш, на 30 км от Лисабон. Смята се, че плавателният съд е откритието на десетилетието. Останките му са били намерени на дълбочина 12 метра в океана. Смята се, че корабът се е връщал от Индия и е потънал между 1575 и 1625 г. Открити са китайска керамика, бронзови предмети и оръдия с герба на Португалия, която по онова време е била една от най-големите морски сили. Товарът на плавателния съд се е състоял от подправки.

Жорже Фрейре – морски археолог:

„Това е най-важното археологическо откритие от онези времена. Предметите, които открихме, са много добре запазени. Например оръдията на кораба. Те представляват изключително ценна находка“.

Във водите край Кашкайш са открити и раковини, използвани като валута през Средните векове. През този период Португалия е контролирала по-голямата част от търговията с подправки между Индия и Европа. Проучването на останките се извършва съвместно от градската управа на Кашкайш, университета Нова в Лисабон, правителството и военноморския флот на иберийската държава.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче