Секции

20 April 2024 09:59

Съдбата на единственото училище в Калофер обсъждаха местните старейшини

Съдбата на единственото училище в Калофер стана повод за разгорещен дебат на сесията на местния парламент, която се проведе в четвъртък.

Общинският съветник от МК „Възраждане на община Карлово” Тодор Диклиев отправи питане: Колко деца в ученическа възраст от 1-ви до 10-ти клас живеят в град Калофер и колко от тях учат в местното СУ“Христо Ботев“? Той постави и въпроса колко са учениците, записани в 8-ми, 9-ти и 10-ти клас на СУ“Христо Ботев“ за настоящата учебна година, както и за предходните учебни години, откакто училището е трансформирано от основно в средно?

Общинският кмет д-р Емил Кабаиванов информира, че от първи до седми клас в калоферското училище има 146 деца. 16 деца от Калофер учат в момента в Карлово, като има и няколко деца, които не са обхванати в училищна дейност. За предходната 2017-2018г. и настоящата 2018-2019г. прием в осми клас няма.

На 19 март 2017 година Общински съвет - Карлово взема решение за преобразуване на калоферското училище „Христо Ботев“ от основно в средно. Вследствие министърът на образованието Красимир Вълчев издава заповед за това преобразуване. Факт е, че както за миналата, така и за тази година няма записани ученици за 8-ми, 9-ти и 10-ти клас. Според оповестената справка на заседанието 17 ученици от Калофер учат в професионални гимназии в Карлово.

Диклиев попита кой трябва да поеме отговорността за съдбата на единственото учебно заведение в град Калофер и кой е органът, който трябва да потърси тази отговорност? Той подчерта, че нещата не са добре за калоферското училище и така си вървят. Училището разполага с бюджетен излишък, а липсва ограда, игрището не е ремонтирано от 1987 година, училищният салон - също, включително не е и отоплян. Според общинския съветник, директорът не прави необходимото училището да бъде атрактивно, да бъде подобрена материалната база и учебният процес.

Според кмета на Калофер Румен Стоянов през учебната 2017-2018 година не е сформиран клас поради факта, че разрешението СОУ ’’Христо Ботев” да стане СУ ’’Христо Ботев” се е взело прекалено късно и децата и родителите нe харесали предложената им специалност. Пред общинските съветници той съобщи, че за тази учебна 2018-2019 година, след проведени срещи, анкети, допитвания и предварителни проучвания сред ученици и техните семейства, е взето решение, че за нуждите на бизнеса в града е необходимо професионалното направление на училището да бъде ’’Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”. Стоянов информира, още че от началото на тази учебна година училищното ръководство започнало да работи за осъществяване на приема на ученици за учебната 2019-2020г, но все пак изборът къде ще учи детето им е на родителите.

Чуха се мнения и коментари отляво и отдясно в залата, в заключение общинският кмет д-р Кабаиванов подчерта, че когато се поемат ангажименти, първо трябва да се помисли, и припомни, че искането за преобразуването на калоферското училище от основно в средно е на Румен Стоянов. Калоферският кмет е настоял за това и се зарекъл с думите, че „ще докара ученици, ако трябва от Северна България, ако трябва от цяла България, но ще има прием в 8-ми, 9-ти и 10-ти клас. Най-голяма е отговорността на кмета на Калофер, след това е на директора на училището и после на всеки друг, който може да помогне.“



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче