Секции

06 May 2024 21:59

В Троян тържествено бе открит паметник на ген. Владимир Вазов

В центъра на Троян бе открит паметник на генерал Владимир Вазов по повод 150-годишнината от рождението на генерала и 100 години от Дойранската епична битка. На церемонията бяха поканени съграждани на Вазов и представители на Община Сопот. На събитието присъства и доцент д-р Григорий Вазов, потомък на Владимир Вазов.

В Троян бе разиграна битката край Дойран. Повече от 320 членове на Национално дружество „Традиция“ от 35 града в страната пресъздадоха битката чрез най-мащабната историческа възстановка, правена досега в България. Героичните победи на Българската армия от септември 1918 година оживяха в местността „Турлата“ в Троян пред погледите на стотици зрители. За впечатляващата историческа реконструкция специално бяха изградени главните позиции на Дойран, както и двата командващи върха Дуб и Кала тепе, ушити са сто английски униформи и са осигурени снаряжение и каски.

Във възстановката участваха и членове от Национално дружество традиция от г.Клисура и Сопот. В образа на ген. Владимир Вазов бе Христо Драгозов от Шумен, член на НД "Традиция".

Битката остава в историята, а по късно в учебниците по военно дело като еталон и най-вече признаване на генерал Вазов като един добър стратег и новатор в боя. Въпреки че постоянно е бомбардиран и то от многочислен противник той успява с малко ранени и убити не само да защити заетите позиции, но и да премине в контра настъпление! Интересен момент от живота на генерал Вазов е посещението му в Англия през 1936 г., където той е поканен от английските ветерани от Първата световна война като най-достоен противник на бойното поле. Там той е посрещнат с огромно уважение и най-големи почести, израз на което е свалянето на знамената в негова чест. „Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!“ Това е команда на лорд Милн към знаменосците на 3000 военни и 200 бойни знамена, участващи в парада в 1936 г. в чест на британската победа през Първата световна война.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче