Секции

29 March 2024 13:19

Кметове на кметства на мълчалив протест в Калофер

Представители на Националното сдружение на кметове на кметства се вдигнаха на мълчалив протест в Калофер заради това, че вече месеци наред няма никаква реакция от страна на държавата, относно техните искания - да имат самостоятелни бюджети.

На 10 октомври изтича крайният срок, в който държавата трябваше да предприеме действия по поставените въпроси. В началото на месец март тази година на среща с ГЕРБ и Цветан Цветанов Сдружението е представило своите предложения как да се гарантира финансов ресурс на кметствата, като бъдат извършени законодателни промени, които да задължават кметовете на общини да превеждат всички средства по бюджетите.

Кметовете на малките населени места не искат увеличение на бюджетите, а гласуваният финансов ресурс в рамките на националния бюджет да бъде на разположение на кметствата. Към настоящия момент няма никакъв законов начин, по който може кметовете на общини да бъдат задължени да превеждат цялата сума по бюджета на дадено кметство.

Участниците в мълчаливия протест са категорични, че ако до един месец не се реши законодателно този въпрос, те ще протестират в София.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче