Секции

28 March 2024 09:57

Лятното или зимното часово време да остане за постоянно?

След 28 години и 56 преминавания от зимно към лятно и от лятно към зимно време - ще има промяна. През октомври 2019 г. страните-членки на Европейския съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно на зимно време, обяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на пресконференция в Брюксел.

За да се осигури плавен преход, съгласно предложението на Комисията, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното. Решенията следва да се основават на координация между държавите членки, както и на евентуални консултации и оценки на национално и европейско равнище.

Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

Посоченият график зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на Комисията най-късно до март 2019 г.

Това, което се знае сега е, че завъртането на часовниковите стрелки на всеки шест месеца не носи обещаните положителни ефекти: Пестенето на електроенергия е незначително, а постоянната смяна на часовото време разстройва биоритъма на хората. Много от тях се оплакват нервност, проблеми със съня и концентрацията.

Но какво ще се случи, ако няма лятно и зимно часово време? Кое ще остане за постоянно – лятното или зимното? Отговорът на този въпрос не е никак лесен, защото има добри аргументи както в полза на едното, така и в полза на другото решение.

Лятното часово време удължава светлото време на денонощието. Това дава допълнителни възможности за работа на земеделските стопани, както и на повечето трудещи се и ученици да се прибират у дома по светло.

Аргументи в полза на зимното часово време също не липсват. Ако то се превърне в основно, няма да се налага да ставаме по тъмно от октомври до март. Освен това, ще можем да си поспиваме малко повече. Открай време животновъдите твърдят, че въвеждането на зимно часово време разстройва биоритъма на животните, но Европейската комисия не смята, че това е сериозен аргумент, поради наличието на изкуствено осветление в оборите и автоматизация на доенето.

ЕК представи детайлите по предложението за прекратяване на практиката за смяна на часовото време на лятно и зимно. Страните трябва сами да решат дали да приложат предложението на Брюксел след национално запитване до гражданите и законодателните органи.

/Снимка: Thinkstockphotos /

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче