Секции

26 April 2024 21:46

Лидерите на ЕС обсъждат напредъка в преговорите за Брекзит

Ключов Европейски съвет започва тази вечер в Брюксел. На работна вечеря лидерите на държавите членки, включително и българският премиер Бойко Борисов, ще обсъдят напредъка в преговорите за Брекзит. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще запознае държавните и правителствените ръководители с резултата от досегашните преговори, които продължават да са в задънена улица, след като няма постигнат компромис по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

В навечерието на срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани британския премиер Тереза Мей да даде нови, конкретни предложения по спорните въпроси. Туск призна, че се води подготовка за най-лошия вариант: Брекзит без сделка, макар че това не е желанието на Европейския съюз.

Ако не бъде постигнато решение, лидерите на блока вероятно ще насрочат извънредна среща през ноември, като дотогава ще настояват за значителен и недвусмислен напредък в преговорите. Лондон и Брюксел не могат да се разберат за бъдещия митнически режим по границата между Р Ирландия и Северна Ирландия, като Обединеното кралство не иска провинцията да остане в митническия съюз.

Всички въпроси, свързани с условията на Брекзит, трябва да бъдат уредени в окончателното споразумение, което трябва да бъде сключено до края на годината, за да има достатъчно време националните парламенти на държавите членки да го ратифицират до 29 март 2019 г. Общото разбиране за рамката на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС ще бъде включено в политическа декларация, която ще съпровожда споразумението за Брекзит.

Във втория ден от Европейския съвет лидерите на 27-те ще поставят в дневния си ред миграцията, вътрешната сигурност, процеса на по-дълбока интеграция на Икономическия и валутен съюз, промените в климата, отношенията с Африка.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче