Секции

18 April 2024 20:02

Карловското читалище посвети тематична вечер „Да помним!“ на спасяването на българските евреи от Холокоста (видео)

Карловското читалище посвети тематична вечер „Да помним!“ на спасяването на българските евреи от Холокоста . Събитието се състоя на 23 октомври, вторник, в Камерна зала на НЧ“Васил Левски 1861“. То се осъществи и със съдействието на Областна администрация – Пловдив за работа по Комуникационна стратегия на Република България с ЕС за 2018 година.

„Посвещаваме „Да помним!“ на човечността и справедливостта, на смелостта и на уроците на историята, на паметта на миналото и на примера за бъдещето“ – сподели пред карловската публика София Бановска – водеща на тематичната вечер. В историята на човечеството има пагубни катастрофи. Втората световна война е една от тях. Едно от най-големите престъпления на тази война е Холокоста – ужасяващото избиване на милиони невинни еврейски мъже, жени и деца. През 1943 година България не се подчинява на хитлерова Германия и не експулсира българските евреи към лагерите на смъртта. Така са спасени 50 хиляди живота. Така са спасени поколения животи за бъдещето.

Участие в тематичната вечер взеха Стефан Караиванов, чийто дядо е син на Васил Караиванов и е племенник на Васил Левски, и в качеството му на народен представител и секретар на комисията по външна политика при 25-тото Народното събрание на 17 март 1943 година подписва заедно със свои колеги писмо, с което се декларира, че страната ни няма да експулсира българските евреи; историкът доц. Пламен Славов; камерен ансамбъл „Импресия“; диригентът и композитор Йосиф Герджиков; пианистката Русанка Русанова и ученикът пианист Илия Пиринчиев.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче