Секции

02 May 2024 21:41

В Дъбене отбелязаха 120 години от основаването на читалището и празника на зелето (видео)

С юбилейни плакети и грамоти бяха наградени бивши и настоящи председатели, секретари, библиотекари, дългогодишни самодейци, както и най-възрастният жител на село Дъбене – Симеон Кучков, който е на 96 години. По негова идея бе открита паметна плоча на Христо Бухалов основоположника на новата сграда на НЧ „Христо Ботев 1898г.“ в Дъбене.

„Празникът тази година е три в едно, защото заедно с отбелязване на 120-годишнината от основаването на читалището и 170-годишнината от рождението на Христо Ботев, дъбенци и всички гости на селото празнуваме за трета поредна година Деня на зелето“, каза при откриването Вълко Шойлеков – кмет на село Дъбене.

Народно читалище „Христо Ботев 1898 г.“ в село Дъбене отбеляза 120 години от основаването и 170 години от рождението на патрона на читалището поета-революционер Христо Ботев с богата и разнообразна програма на площада през сградата на читалището, където освен дъбенци имаше и много гости. Във фоайето на читалището беше подредена фотодокументална изложба с автентични материали, снимки, грамоти и награди за активна читалищна дейност през годините.

Официални гости на празника бяха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, общински съветници, кметове от населени места в общината.

По инициатива на Общинската организация на запасното войнство, бе представена фотодокументална изложба за бойната слава на военните формирования от Карловско. „Много от военнослужещите са участници в самодейните колективи на дъбенското читалище“, поясни Антон Мерудийски - председател на Общинската организация.

В три големи казана жени варяха зеле по стара дъбенска рецепта за всички гости на празника.

В празничната програма участваха колективите на дъбенското читалище, децата от местната детска градина „Здравец“ както и учениците от музикална школа “Карловойс” в Карлово с ръководител Анита Илиева; самодейците от фолклорен ансамбъл "Розова долина" - Карлово с художествен ръководител Мирослав Василев; оркестър „Марица“ с ръководител Хари Асенов.

Водещ на празника бе Николай Чапански журналист от радио „Пловдив“.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Е, не може всеки ден да ти се случва нещо незабравимо, но пък няма да имаш и за какво да се оплакваш. ;)